Elena Cuzmin, graficianul Muzeului de Istorie de la Constanța, omul care reconstituie artefacte cu precizia unui computer
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 iulie 2018, 13:09
De mai bine de 40 de ani, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanta, o dobrogeancă își dedică toată pasiunea și energia pentru a realiza desene aflate la limita dintre tehnic și artistic . Majoritatea expozițiilor foto-documentare din muzeu au fost create și cu efortul acestei doamne pe care o cunoaștem în reportajul următor.
- Redactor: Silvia PASCALE
Specialistul Elena Cuzmin este desenatorul artistic al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța de mai bine de 40 de ani. Iubește ceea ce face pentru că se regăsește în această muncă meticuloasă. Am întâlnit-o lucrând la viitoarea expoziție foto-documentară „140 de ani de arheologie dobrogeană“. Aplecată asupra planșelor, foarte atentă și cu un zâmbet senin așa cum îl au oamenii potriviți la locul potrivit, Elena Cuzmin ne-a împărtășit din tainele profesiei sale.
-
CITEȘTE și: Dale de piatră romane, un canal colector antic și o conductă din tuburi ceramice, descoperite la Constanța
„Grafică fac de 40 de ani. În afară de expoziții, tot ce aduc arheologii de pe șantier, toate piesele le desenez la scară, adică măsurat fiecare element, chiar și acela care are un milimetru în realitate, dacă îl aduc la scară, trebuie să țin cont. (…) În jumătatea din stânga este vasul așa cum arată el în secțiune, iar în partea dreaptă este el așa cum arată în exterior. De ce se fac desene? Eu, de exemplu, dacă vă povestesc dumneavoastră că am o vază așa și așa, v-o imaginați într-un fel, altă persoană în alt fel, în timp ce ea arată cu totul altfel. Fotografia, dacă nu este luată perpendicular pe obiect, deformează, poate fi în racursi adică poate să alungească forma“, explică graficiana.
Cum desenele Elenei Cuzmin au o precizie cu mult mai inaltă decât cea oferită de o fotografie am spus inițial că aceste schițe în tuș cu artefacte, cetăți, vase de ceramică și obiecte de podoabă, sunt realizate de un calculator. Elena Cuzmin a zâmbit la auzul acestei idei și a recunoscut că, deși și-ar fi dorit să fie ajutată de o mașinărie, baza rămâne doar în creația ei.
„Nu este un desen artistic, eu am mai spus că un desen este o găselniță între artistic și tehnic. Între desenul tehnic și artistic eu găsesc calea de mijloc, este un desen specific arheologiei. Dar mie îmi place!“, spune cu entuziasm Elena Cuzmin.
Veți putea cunoaște și admira crâmpeie din munca desenatorului artistic Elena Cuzmin printr-o simplă vizită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța,unde artefacte din neolitic și până în epoca de aur a comunismului va pot îmbogăți vacanța.