Un inginer român ar fi fost răpit în Libia
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 iulie 2018, 15:05
Un inginer român şi alţi trei colegi de-ai lui care lucrează pentru o companie petrolieră din Sahara au fost fost răpiţi, scrie presa din Libia.
Surse din câmpul petrolier din Sharara din Libia au declarat sâmbătă că patru ingineri, dintre care unul din România, au fost răpiţi şi duși într-un loc necunoscut, scrie libyanexpress.com.
Potrivit sursei citate, inginerii au fost răpiţi de la locul de muncă de către un grup armat necunoscut.
Aceleaşi surse au relatat că doi dintre ingineri ar fi fost deja eliberaţi.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, anunță că are în atenție cazul cetățeanului român.
Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE.
Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei.
Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!
În urmă cu trei ani, un alt român a fost răpit în Libia. Iulian Gherguț, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de către persoane înarmate, care făceau parte din organizația Al Mourabitoune. La acel moment, autoritățile române au constituit o celulă de criză și au transmis că poartă negocieri pentru eliberarea românului.
La patru luni după ce a fost răpit au apărut imagini cu el pe internet însoțite de un mesaj în care se cerea ajutorul autorităților române pentru eliberarea sa. „Numele meu e Iulian Gherguţ. Provin din România. Astăzi e 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de grupul al-Mourabitoune. Cer familiei mele să mă ajute să scap cât mai repede cu putinţă. Îi salut pe părinţii mei. Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso şi din România să mă elibereze cât mai repede şi să asiste la negocieri”, se arăta în mesajul de atunci.
Luna trecută, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că a avut discuţii generale cu omologul său din Burkina Faso, Alpha Barry, cu privire la românul răpit în urmă cu trei ani în această ţară, arătând că în prezent acesta se află în Mali.
„Discuţiile au fost de ordin general şi am dorit să avem o poziţie foarte clară din partea burkinabezilor în legătură cu sprijinul şi solidaritatea pe care o avem şi dorinţa lor de a colabora şi de a găsi o soluţie pentru acest caz umanitar foarte complicat. (…) În acest moment, nu mai este în Burkina Faso, este în Mali”, a spus Meleşcanu, la Parlament.