„Spune STOP cerşetoriei“ – O campanie lansată de Poliţia Locală Constanţa

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 iulie 2018, 21:53 / actualizat: 16 iulie 2018, 5:12
Îi întâlnim zi de zi în drumurile noastre, fie că stau la semafor, pe lângă pieţe sau la poarta vreunei biserici. Au cu ei copii sau sunt copii şi cu greu rezistăm emoţiilor pe care ni le stârnesc, mai ales că se spune că nimeni n-a sărăcit vreodată oferind. Vorbim despre cerşetori, oamenii care trăiesc din mila semenilor.
De multe ori nu ne dăm seama că ajutorul pe care îl putem oferi acestor oameni nu constă într-o bucată de pâine sau în ceva mărunţiş. Foarte mulţi dintre ei nu ajung pe stradă din propria lor iniţiativă, ci sunt constrânşi şi exploataţi de indivizi sau reţele care prosper de pe urma acestei afaceri numite „cerşetorie“.
Pentru a pune limite fenomenului, poliţiştii locali din cadrul serviciilor operative de ordine publică ale Direcției Generale Poliția Locală (DGPL) acționează zilnic atât din oficiu, cât și la solicitarea cetățenilor pentru depistarea celor care apelează la mila publică în municipiul Constanța.

Femeia din imagine a fost prinsă de poliţiştii locali în timp forţa la cerşit un copil cu dizabilităţi
Chiar la finalul acesti săptămâni, oamenii în uniformă „au depistat o persoană care apela la mila publicului, exercitând acte de cerșetorie, folosindu-se de o persoană cu dizabilități fizice şi psihice pentru a solicita și obține ajutor material de la trecătorii din zona Autogării Sud Constanţa“, după cum se precizează într-un comunicat al DGPL.
Femeia şi copilul pe care îl folosea ca să impresioneze trecătorii pentru a primi bani au fost conduşi la sediul Poliţiei Locale din Constanţa unde s-a întocmit procesul verbal, care mai apoi au fost înaintat Poliţiei Naţionale, care va continua cercetările pentru comiterea infracţiunii numite în Codul Penal „Exploatarea cerșetoriei. Traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile“.
Acesta este doar un exemplu. Fiecare dintre noi poate face sesizări către Poliţia Locală din oraşul în care trăim pentru a ajuta oameni să-şi recapete libertatea şi demnitatea şi pentru a-i trimite în spatele gratiilor pe cei care-i exploatează.
„Rugăm cetățenii să se alăture campaniei D.G.P.L. CONSTANȚA: „SPUNE STOP CERȘETORIEI!” și să nu mai dea curs solicitărilor unor astfel de persoane, și astfel, împreună să asigurăm un climat public civilizat“, au mai transmis reprezentanţii Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Constanţa.
Dispeceratul Poliției Locale Constanța poate fi contactat oricând la numărul de telefon: 0241.484.205. Pentru utilizatorii aplicației WhatsApp numărul de contact este 0799.606.142 cu rugămintea de a transmite fotografii cu ceea ce constată, locul, direcția de deplasare și alte date care să permită polițiștilor identificarea rapidă și tragerea la răspundere a acestora.
De asemenea, Primăria Constanţa dispune de aplicaţia pentru mobil Sesizări Constanţa, disponibilă gratuit în AppStore şi în Magazinul Play, prin care oricine poate face sesizări privind probleme legate de municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia.