Dale de piatră romane, un canal colector antic și o conductă din tuburi ceramice, descoperite la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 iulie 2018, 12:13
O nouă descoperire antică la Tomis. Echipa de arheologi constănțeni formată din Aurel Mototolea, Tiberiu Potârniche și Traian Cliante a scos la suprafață noi indicii ale civilizației antice. Despre ce este vorba ne spune colega noastră, Silvia Pascale în următorul reportaj.
Zona veche a Constanței este din nou în atenția arheologilor. Echipa formată din cercetătorii Tiberiu Potârniche, Aurel Mototolea și Traian Cliante a scos la lumină noi dovezi ale vechii civilizații romane târzii la Tomis.
Arheologul Tiberiu Potârniche a declarat pentru Radio Constanța că piesele de pavaj descoperite foarte aproape de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța impresionează, în primul rând, prin dimensiuni. Dalele din piatră sunt foarte mari și bine șlefuite de pași, dovadă că traficul pietonal a fost intens aici, fiind plasate exact în centrul vechii cetăți.
„Suntem în interiorul cetății romane târzii, unde puteți vedea – doar atât s-a conservat, din cauza construcției moderne care a afectat acest perimetru – o serie de dale de piatră, de văd foarte bine. Acestea reprezintă dalajul, podeaua din lespezi de piatră a unui drum, a unei șosele din Tomis, databilă probabil undeva în jurul secolului al VI-lea. Ce frapează, ce este impresionant este că de mari dimensiuni, comparabilă cu construcția de pe Via Principalis de la Adamclisi. Dacă ne gândim cât efort a trebuit să facă echipa implicată în așa ceva, să transporte dalele de piatră, nu mai discutăm de cei care le tăiau în carieră. Sunt finisate în primul rând datorită uzurii, urmelor de pași… O zonă destul de intens circulată. Suntem, cumva, în mijlocul cetății aici“, ne-a descris în amănunt descoperirea arheologul Tiberiu Potârniche.
Istoricul a vorbit și despre canalul colector al apelor pluviale și menajere descoperit în același șantier arheologic.
„Mai jos am descoperit acest canal colector, întâlnit și în alte sectoare ale cetății Tomis, în care erau colectate apa pluvială, apa menajeră. El, dacă ne uităm cu atenție, are și o pantă de scurgere, practic din zona mai înaltă, dinspre acropolos, spre partea mai joasă a orașului și, în anumite situații, l-am găsit cu o cădere către mare. O dovadă a sistematizării și a urbanismului care exista în perioada respectivă“, mai spune arheologul Tiberiu Potârniche.
Tot în cadrul aceluiași șantier arheologic a fost descoperită și o conductă de apă, intactă, de aproximativ 6 metri, cu un traseu sinuos, alcătuită din tuburi ceramice, de dimensiuni diferite, lipite cu mortar. Datarea ei este încă incertă. În luna iunie Radio Constanța prezenta o altă descoperire a echipei de arheologi Tiberiu Potârniche, Aurel Mototolea și Traian Cliante. Atunci o intersecție antică, o monedă de aur, sau și urme ale unor foste instituții publice din antichitate au fost prezentate publicului constănțean.
Redactor: Silvia PASCALE