Noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Constanța

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 iulie 2018, 15:36
Centrul local pentru combaterea bolilor la animale s-a reunit din nou, astăzi, la Prefectura Constanța, pentru a lua în discuție două noi cazuri de pestă porcină africană confirmate în localități din județul Constanța.
Este vorba despre două exemplare de suine găsite moarte în două gospodării din satele Vadu (comuna Corbu) și Cheia (comuna Grădina).
Proprietarii porcilor și-au găsit animalele moarte și au alertat, fiecare, veterinarul din comună. Medicul a înștiințat mai departe Direcția Sanitară Veterinară, care a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.
Conform procedurilor, în cele două localități vor fi luate măsuri de siguranță, ce includ inventarierea suinelor din gospodării, precum și instalarea de filtre sanitare.
Guvernul României: Situaţia privind pesta porcină este sub control, vom lua noi măsuri de sprijin a fermierilor
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, astăzi, că situaţia în ceea ce priveşte pesta porcină, care afectează şi ţara noastră, este sub control, iar Guvernul va aproba măsuri de sprijinire financiară a fermierilor pentru activitatea de neutralizare a animalelor.
„Legat de pesta porcină, monitorizăm în continuare această situaţie. După cum ştiţi, am luat deja o serie de măsuri pentru controlul şi limitarea extinderii virusului, echipele sunt în teren, situaţia este sub control, oamenii nu au motive de îngrijorare. Astăzi avem pe ordinea de zi noi măsuri de sprijinire a fermierilor. În primul rând, completăm legislaţia în acord cu normele europene în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat fermierilor pentru activitatea de neutralizare a animalelor, care nu sunt destinate consumului uman”, a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei Guvernului.
Premierul a adăugat că, de asemenea, în şedinţa de Guvern se vor îmbunătăţi „condiţiile de acordare a schemei de ajutor pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa”.
„Deci şi în acest domeniu avem o atenţie sporită„, a completat ea.
Niciun pericol pentru sănătatea umană
Autorităţile veterinare reafirmă că pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei anmalelor.