CONSTANȚA: „Carta Albă a turismului din România” – un barometru al turismului intern
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 iulie 2018, 08:01
Preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNÎPMM), Florin Jianu, a lansat marţi, la Constanţa, în incinta Centrului pentru excelenţă în Turism – Tomis, lucrarea „Carta Albă a turismului din România”, un compendiu de date, informaţii sintetice şi opinii ce se doreşte a prezenta starea actuală a industriei naţionale a ospitalităţii.
În descrierea introductivă, Florin Jianu a precizat că lucrarea reliefează principalele caracteristici, riscuri, vulnerabilităţi şi realizează anticipări ale direcţiilor de dezvoltare a turismului românesc, urmărind totodată cu scopul de a oferi un material pentru viitoarele politici publice în domeniu, cu predilecţie în domeniul unităţilor de cazare şi agenţiilor de turism.
De asemenea, s-a precizat faptul că la baza elaborării acestei lucrări au stat informaţiile furnizate de 600 de repondenţi care au fost chestionaţi pentru colectarea de date şi informaţii specifice.
În context, Florin Jianu, a precizat că trebuie verificată acurateţea datelor INS privind numărul de turişti străini care vizitează România, afirmând că datele oficiale nu par credibile.
„Nu cred în această statistică a numărului de două milioane de turişti străini în România, pur şi simplu nu cred acest lucru. Cred că ar trebui ca Ministerul de Turism să ceară nişte date de la institute de statistică din alte ţări şi să încerce să le coreleze. Datele cred că sunt mult mai mari decât aceşti două milioane de turişti şi ar trebui să verificăm un pic acurateţea datelor INS din România şi a organizaţiilor omoloage din alte ţări, în ceea ce priveşte aceste date”, a afirmat Florin Jianu.
La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dragoş Atanasiu, a opinat şi el că cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS) privind numărul de turişti nu sunt corecte, şi a spus că Ministerul Turismului ar trebui să contracteze serviciile unor firme specializate pentru a afla situaţia reală.
„Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS. Există firme specializate în întreaga lume care asta fac, date în turism. Şi dacă ministerul avea vreodată interesul să obţină datele corecte din turism, nu îi trebuie nici sistemul ăla de monitorizare la hoteluri, nu îi trebuie nimic altceva decât un contract cu una dintre firmele astea şi va primi cifre, care nu sunt bazate pe numărătoarea bob cu bob, ci sunt bazate, cum ar veni exit-polluri. Firmele asta fac în toată lumea, deci există astfel de posibilităţi”, a subliniat Atanasiu.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a organizat marţi, la Constanţa, lansarea primului barometru al turismului din România, „Carta Albă Turismului din România”, realizată în colaborare cu Groupama Asigurări, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai investitorilor în turism, ai asociaţiilor de promovare şi ai agenţiilor de turism.