TULCEA: Aproximativ 2.100 de locuitori din Delta Dunării vor beneficia de apă potabilă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 iunie 2018, 10:57 / actualizat: 9 iulie 2018, 6:47
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a inaugurat, joi, reţeaua de captare şi tratare a apei potabile din comuna Ceatalchioi, Delta Dunării, investiţie cu finanţare de la bugetul de stat.
Staţia de captare şi tratare a apei brute din satul Ceatalchioi şi cei aproape 13 kilometri de reţele vor asigura apa potabilă pentru locuitorii localităţilor Ceatalchioi şi Pătlăgeanca. Lucrările la investiţiile din cele două sate au început în anul 2004 şi au costat circa 10 milioane de lei.
„Aceste recepţii şi dări în folosinţă se fac în Anul Centenarului. Legăm această recepţie şi punere la dispoziţie a apei potabile de acest an important, Anul Centenarului, pe care noi îl sărbătorim cu mândrie. (…) Nu sunt pe ideea ca un proiect să dureze atât de mult timp. În cadrul ministerului, am decis să prioritizăm investiţiile, iar acestea să fie finalizate cât mai repede posibil. Nu ne apucăm de o mie de sf-uri (studii de fezabilitate, n.red.) şi nu executăm aproape nimic, ci începem, executăm şi finalizăm”, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor.
Deneş a precizat că recepţia tehnică a punctelor din satele Ceatalchioi şi Pătlăgeanca a fost efectuată săptămâna trecută şi că, până la sfârşitul acestei luni, se vor semna şi procesele verbale de predare-primire a investiţiilor de către autoritatea centrală către Primăria comunei Ceatalchioi.
„Este un pas important pentru comunitatea noastră. La un moment dat, îmi pierdusem speranţele că o să mai văd că apa curge la robinet. (…) Noi vom preda investiţia operatorului regional Aquaserv SA Tulcea pentru a continua lucrările de extindere. Pasul mare s-a făcut. Avem apă pe coloană, rămâne doar să ne implicăm şi noi. În cel mult două săptămâni, sperăm ca lucrarea să fie predată societăţii Aquaserv SA şi să fie racordată prima gospodărie”, a declarat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.
Investiţiile autorităţilor naţionale în comunităţile izolate din Delta Dunării au început în cadrul unui program aprobat printr-o hotărâre de Guvern în anul 1996 şi au vizat şapte comunităţi din Rezervaţie, care numără circa 2.100 de locuitori, dar realizarea lor a durat din cauză că autorităţile naţionale nu au mai alocat perioade mari de timp fonduri pentru continuarea lucrărilor.
Unele investiţii, ca de exemplu sistemele de alimentare cu apă potabilă din Partizani, Gorgova şi suburbia Tudor Vladimirescu, au fost finalizate, potrivit Ministerului Apelor şi Pădurilor, în perioada 2012-2014, iar cele din Pătlăgeanca, Ceatalchioi, Periprava şi Caraorman se încheie în această perioadă.
Valoarea totală a lucrărilor a fost de 20.058.003 lei, iar lungimea totală a reţelelor realizate în aceste localităţi este de 35,16 kilometri.
Pe lângă investiţiile recepţionate oficial în Delta Dunării, ministrul a vizitat joi şi oraşul Babadag, acolo unde Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin Agenţia Naţională Apele Române, va pune în practică un proiect pentru apărarea împotriva inundaţiilor în valoare de peste 16 milioane de euro.
Sursa – agerpres