FOTO: Sute de angajați ai Şantierului Naval Mangalia au ieșit din nou în stradă

Publicat de Arantxa Catană, 20 iunie 2018, 18:24
Nemulţumirile salariale şi îngrijorarea legată de viitorul Şantierului Naval Mangalia i-au scos din nou în stradă pe angajaţii acestuia.
Astfel, miercuri – 20 iunie, a avut loc un protest, în Piaţa Republicii din Mangalia, la care au participat aproximativ 500 de persoane.
Sindicatul Liber Navalistul a transmis printr-un comunicat că angajaţii sunt îngrijoraţi de faptul că nu a fost finalizat noul contract de societate mixtă între Şantierul Naval 2 Mai şi Grupul Damen. De asemenea, ei sunt nemulţumiţi de repetatele amânări ale negocierilor privind contractul colectiv de muncă dar şi de faptul că noua conducere nu a exprimat un punct de vedere cu privire la creşterile salariale, cerute de sindicalişti.
Tot miercuri, sindicalilștii s-au întâlnit cu membrii Consiliului de Administrație. La întrunire li s-a spus că s-au încheiat negocierile și că pe 22 iunie se va finaliza procesul de constituire a noii firme mixte romano-olandeză. Dacă pe 22 iunie nu se va finaliza preluarea, pe data de 28 iunie vor protesta la București.
Laurenţiu Gobeajă, preşedintele Sindicatului Liber Navalistul a declarat că salariații așteaptă până vineri să vadă dacă se vor concretiza toate aceste lucruri care și s-au promis de către reprezentanții Ministerului Economiei.
„Motivele pentru care am hotărât să ne adunăm astăzi în Piața Republicii din Mangalia sunt tergiversarea negocierilor dintre reprezentanții Ministerului Economiei și DAMEN – care se desfășoară de foarte mult timp, de luni de zile ne-au tot promis că încă din aprilie se va încheia contractul de asociere mixtă, atunci când am fost pe 22 martie în București la un alt protest și că din aprilie vom negocia salariile și celelalte prevederi din contractul colectiv de muncă care au rămas în divergență. Acesta este motivul pentru care am ieșit astăzi, să atragem atenția asupra situației dificile cu care ne confruntăm în Șantierul Naval Mangalia, deoarece actualul angajator nu ne oferă o creștere salarială – de trei ani salariile au fost înghețate, la DMHI nu a mai existat nicio creștere salarială spre deosebire de celelalte șantiere din România, unde s-au aplicat creșteri salariale semnificative, iar diferențele dintre salarii sunt între 1.000 și 2.000 de lei. Nu există un termen de finalizare a contactului, însă, coincidență sau nu, astăzi ne-am întâlnit cu reprezentanți din partea Ministerului Economiei, care ne-au spus că au un raport final al negocierilor cu DAMEN, că mâine (n.r. 21 iunie) în ședința de Guvern se va aproba memorandumul și că vineri în Adunarea Generală extraordinară a acționarilor de la SN 2 Mai, de asemenea se vor aproba condițiile de asociere mixtă. același lucru ne-au spus și în martie, când am fost la protest la București – tocmai de aceea spun dacă este o coincidență sau nu – vom vedea până vineri dacă toate aceste lucruri se vor concretiza”, a declarat pentru Radio Constanța Laurenţiu Gobeajă.
La protestul de miercuri seara, manifestanții au scandat lozinci precum „Vrem să trăim nu să supraviețuim”, „Solidaritate” sau „Salvați Șantierul”.
La finalul protestului liderul sindicatului a declarat că angajații nu vor să plece din țară, și că „Mangalia trebuie să existe”, iar „viitorul orașului depinde, în mare măsură, de șantier”.
Protestatarii au fost chemați să meargă pe 10 august la București.
Tot miercuri, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, a declarat pentru Radio Constanța că nu a dorit să participle la acest miting pentru a nu se politiza această acțiune.
„Acest miting, bineînțeles că îl susținem și nu credem că ar fi trebuit să ajungă până aici. Aș fi vrut să particip și eu, dar acum am luat decizia să nu particip pentru că nu vreau să se creadă sau să se politizeze această acțiune, pentru că au dreptate. Am observant că reprezentanții partidelor care sutn acum la guvernare, culmea, merg la acest miting să îi susțină – puteau să o facă mergând la București și să urgenteze semnarea acestui contract. Este regretabil ceea ce se întâmplă și as dori să se finalizeze cât mai repede. Eu personal am trimis scrisori către miniștrii economiei (pentru că s-au schimbat) – nu am primit nici măcar un răspuns. Orașul Mangalia pierde lunar undeva la peste 500.000 de euro, din cauza faptului că acest Șantier este închis. Nu numai primăria, ci și statul român pierde. Ministrul Economiei sau premierul să aibă tăria să vină în fața celor 3.000-4.000 de oameni – că vor veni probabil în campania electorală să fie aplaudați și să spună câte lucruri frumoase au făcut pentru această țară. Nu! Acum să vină să le spună despre situația șantierului și despre ce se va întâmpla de acum încolo cu familiile lor, pentru că discutăm de aproximativ 4.000 de familii, nu de 4.000 de angajați”, a precizat edilul Mangaliei.
Reporter: Cristina Iliuță
Redactor online: Arantxa Corleanu