Festivalul Internațional „Miturile Cetății“, promotor al turismului cultural la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 iunie 2018, 15:20
Opt zile de festival, câte patru, uneori cinci evenimente culturale pe zi, 23 de trupe de teatru din țară și din străinătate, lansări de carte și de reviste de specialitate, conferințe, scene neconvenționale, cum ar fi Termele Romane, platoul din fața Cazinoului din Constanța sau Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“.
Iată surprizele pe care le pregătește ediția a III-a a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății”. Sărbătoarea din Cetatea Tomisului începe miercuri 20 iunie, ora 18:00 cu spectacolul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, „Zaraza”, în regia lui Răzvan Mazilu. De la ora 20:30 este programat spectacolul stradal din Piața Ovidiu, „Regatul de Foc” jucat de trupa Famous Art, iar de la ora 21:30, putem asista la concertul spectacol cu violoncelistul Adrian Naidin „Pân’ la rai”, desfășurat tot în piața Ovidiu.
„Faptul că am ajuns la a treia ediție și că reușim să dăm startul și anul acesta unui program interesant ne bucură nespus, iar pentru acest lucru, în primul rând, țin să mulțumim Consiliului Județean Constanța și președintelui Horia Țuțuianu care ne-a sprijinit, ne bucurăm, de asemenea de sprijinul Primăriei și de cel al UNITER. La festivalul de anul acesta, pentru că se află sub semnul Centenarului, vom avea un colocviu numit «100 de ani de teatru în România». Un colocviu la care vor participa regizori, cronicari“, a dezvăluit managerul Teatrului de Stat din Constanța, actrița Dana Dumitrescu.
La fel ca și în edițiile trecute, și anul acesta, la „Miturile Cetății“, vor fi prezentate piese inspirate din miturile antice, dar și din cele contemporane, a precizat cronicarul și selecționerul spectacolelor Doru Mareș.
„Mergem pe mit în accepțiunea lui generală. Spectacolul se deschide cu spectacolul «Zaraza», făcut de coregraful Răzvan Mazilu, iar «Zaraza» este un mit interbelic“, a punctat Doru Mareș.
Despre potențialul imens pe care îl are acest festival în dezvoltarea turismului cultural la Constanța a vorbit directorul artistic al Teatrului de Stat, actrița Mirela Pană.
„Ceea ce ne propunem să facem cu toții este ca acest festival să devină un motiv de a se dezvolta la Constanța turismul cultural. Această idee înseamnă să muncim cu toții și să susținem această poveste ca atunci când se întâmplă și se petrece acest festival la Constanța să se vândă bilete, să se facă turism“, a spus actrița Mirela Pană.
Organizatorii au anunțat că pentru spectacolele din incintaTeatrului de Stat Constanța și Teatrul „Căluțul de Mare“ publicul va plăti bilete cu prețul cuprins între 7,5 lei și 40 de lei.
Pentru spectacolele din spațiile neconvenționale intrarea este liberă.
Așadar, gazdele invită la un festival mozaicat, cu spectacole semnate de regizori precum Alexander Hausvater, Fabio Tolledi, Daniele Salvo,McRanin, Ada Milea, Alexandru Dabija, Silviu Purcărete sau Ion Caramitru.
Redactor: Silvia PASCALE