A fost inaugurat, oficial, consulatul onorific al Estoniei la Constanța, în prezența șefilor celor două guverne
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 iunie 2018, 12:09
Important eveniment diplomatic, duminică, la Constanța. Prorectorul Universității „Ovidius“, lect.univ.dr. Alexandru Bobe a depus jurământul pentru a prelua, oficial, mandatul de consul onorific al Estoniei la Constanța, în prezența premierului eston Jüri Ratas și a șefei Executivului român, Viorica Dăncilă.
Motivele care au stat la baza desemnării lui Alexandru Bobe pentru preluarea acestui portofoliu sunt legate în principal de prolifica sa activitate academică în relația dintre Universitatea „Ovidius“ din Constanța și Universitatea Tehnică din Tallinn.
„Pe lângă lucrurile uzual consulare ce țin de asistența turistică și mai ales de asitența turiștilor care au anumite probleme atunci când călătoresc, scopul este cel de a întări relația educațională pe care o avem cu o țară care din punct de vedere al educației a făcut niște pași anteriori ce pot fi cu ușurință preluați, dar mai ales adaptați mediului nostru“, a spus proapăt numitul consul onorific al Estoniei la Constanța, Alexandru Bobe.
Relația a debutat cu un proiect pe care Universitatea „Ovidius“ l-a depus împreună cu alte trei universități din țară, dar și cu alte patru universități din Europa, una dintre ele fiind Technical University of Tallinn, cei care au inventat noțiunea de „block chain“
„Ei au implementat începând cu anul 2001 această tehnologie în tot sistemul guvernamental.Denumirea este «X Road». Astfel, în Estonia, după cum bine știți, doar două lucruri nu se pot face online: căsătoria/divorțul și cumpărarea de proprietăți. La discuția pe care am avut-o cu fostul președinte al Estoniei la un summit IT, la București, în 2017, am vorbit despre mijloacele de implementare, dacă putem folosi asta și aici în România. Răspunsul a fost afirmatim, totul depinde numai de voința, adică toate instituțiile să respecte aceleași reguli“, a punctat Bobe.
Noul consul a explicat procedura care a dus la numirea sa. El a povestit cum, anul trecut, la prima ediție de la Constanța a Black Sea and Balkans Security Forum l-a cunoscut pe ambasadorul eston în România, Ants Frosch, despre care a discutat despre probleme de IT. Acesta a cerut apoi referințe despre profesorul Bobe, pentru a-l propune mai apoi pentru funcția diplomatică pe care acesta a ajuns s-o ocupe. Bobe a mai spus că procesul de numire a sa nu a fost deloc ușor, a trebuit să susțină șase interviuri până în decembrie 2017 când i s-a adus la cunoștință că va obține funcția.
„Estonia are în acest moment două consulate onorifice în România, unul în București și cel nou inaugurat de la Constanța. Astăzi arborăm steagul Estoniei într-o altă regiune importantă a României. Estonia are 200 de reprezentanțe diplomatice onorifice în 87 de state. Sunt mândru să adaug consulatul de la Constanța acestei liste“, a spus șeful guvernului eston, Jüri Ratas, în discursul său.
Oficialul a punctat relația excepțională dintre România și Estonia și a afirmat că evenimentul de astăzi reprezintă o importantă piatră de hotar în consolidarea prieteniei dintre cele două state.
„Ieri, o companie aeriană estoniană a inaugurat o linie directă Tallinn – Constanța. Este primul zbor direct între cele două țări și a fost de asemenea pentru prima dată când o companie aeriană estoniană a avut la bord premierii celor două state. Constanța are un potențial ridicat de a deveni o destinație turistică atractivă pentru cetățenii estoni. Marea Neagră și superbul său litoral sunt cunoscute estonienilor. Deocamdată însă nu știm despre interesul turiștilor estonieni în istoria Constanței. De aceea sper ca inaugurarea unei linii directe între Tallinn și Constanța va deschide și apetitul românilor să viziteze Estonia și să afle mai multe despre cultura noastră“, a completat premierul Ratas.
-
CITEȘTE și: FOTO – Aeroportul Mihail Kogălniceanu: A fost inaugurată ruta de transport aerian Tallinn–Constanța-Tallinn
Șeful Guvernului de la Tallinn a subliniat speranța a profesionalismul prin care Alexandru Bobe s-a făcut remarcat în mediul academic să contribuie și la dezvoltarea de noi legături, în domeniul educației și nu numai, între cele două state. Jüri Ratas a mai spus că și-ar dori să vadă de acum în colo mai multe schimburi academice între studenți și profesori din cele două țări, în special în domeniul IT și Inovație, Alexandru Bobe fiind cadrul didactic universitar în cadrul Facultății de Matematică și Informatică de la Constanța.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă și-a exprimat dorința ca prin nou stabilita relație diplomatică între cele două țări, România să poată împărtăși Estoniei din cunoștințele și expertiza în domeniul digitalizării și să primească în schimb informații legate de preluarea președinției semestriale a Consiliului European, țara noastră urmând să-și asume acest rol în 2019.
Evenimentul de astăzi de la Universitatea Ovidius nu a fost lipsit de mici incidente. Unul dintre ele a fost atunci când premierul eston a fost nevoit să repoziționeze drapelul țării sale, pe care organizatorii l-au arborat invers. Un alt incident l-a reprezentat prezența membrilor Mișcării #Rezist de la Constanța, care au venit în fața sediului Universității unde au afișat mesaje și au scandat lozinci antiguvernamentale.