Sulina își comemorează astăzi eroii al căror nume este legat de Marea Unire din 1918
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 iunie 2018, 10:57
Orașul Sulina este astăzi gazda unor evenimente importante aflate sub semnul Centenarului României. Reprezentanți ai Ligii Navale, specialiști ai Muzeului Marinei din Constanța, dar și alți invitați de marcă vor celebra eroii Sulinei, oameni care și-au adus contribuția pentru realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Astăzi, eroii din Delta Dunării, cei care și-au sacrificat viața pentru înfăptuirea idealului Marii Uniri sunt comemorați la Sulina în cadrul unor manifestări de amploare. Reprezentanți ai Ligii Navale Române – filiala Constanța, ai Muzeului de Marină, profesori universitari, veterani, dascăli și elevi din localitate se întâlnesc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Comisiei Europene, cunoscut și sub denumirea de „Cimitirul viu“. Aici legendele despre pirați, prințese, dar mai ales despre faptele eroice ale strămoșilor noștri nu vor pieri niciodată. Submaistrul Otto Angelescu, comemorat astăzi a fost la bordul Torpilorului „Smeul“ scufundat la 2 aprilie 1917 pe Canalul Stari-Stambul.
„Noi avem aici eroi înhumați, de dinainte și de după actul Unirii, dar acum interesul este dirijat spre un membru al echipajului Torpilorului «Smeul», care a fost scufundat la gura Dunării și unul singur este înhumat la Sulina și se numește Otto Angelescu . Sunt foarte mulți care vor fi pomeniți, chiar acum invitații au adus o listă de 200 de membri, de eroi care ar trebui pomeniți“, ne-a spus bibliotecarul Ilinca Mihăilă, unul dintre cei mai destoinici păstrători ai poveștilor fabuloase din istoria orașului Sulina.
Ilinca Mihăilă s-a implicat activ în organizarea evenimentelor desfășurate astăzi sub semnul Centenarului Marii Uniri. După defilări, depuneri de coroane și discursuri despre protagoniștii evenimentelor din 1 decembrie 1918, invitații sunt așteptați de la ora 17:00 la sediul Bibliotecii din Sulina.
-
CITEȘTE și: Sulina, un tărâm al contrastelor care atrage tot mai mulți turiști în căutarea unei oaze de liniște
„Va avea loc un simpozion care are ca denumire «Acțiuni care au precedat și înfăptuit Marea Unire din 1918». La acest simpozion sunt foarte multe materiale interesante ce vor fi prezentate cu informații speciale despre Sulina, de exemplu Flota Tehnică care a asigurat navigația pe Dunăre înainte și după Primul Război Mondial“, a completat Ilinca Mihăilă.
Tot astăzi va fi amintit și numele căpitanului comandor Mihail Drăghicescu, personalitate care a lăsat moștenire Deltei cartea «Despre Dunăre».
Redactor: Silvia PASCALE