Vasile Topac – specialist în agricultură: „A crescut prețul orzului, cel al grâului s-ar putea ridica ușor, cel al rapiței se va menține“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 iunie 2018, 19:05
Prețurile la bursa nestandardizată de cereale de piața românească sunt legate de capacitatea de stocare, care nu există încă pe cât ar fi nevoie, dar care în ultimii cinci ani a crescut notabil.
Constanța se situează pe primul loc în țară cu terminale mari pentru portul din Marea Neagră, dominate de multinaționale, traderi mari, dintre care doar unul este român. Aceste terminale pot fi goale deoarece prin unele contracte, grâul nici nu ajunge fizic în silozuri, el putând fi tranzacționat de zeci de ori, doar pe hârtie, până la valorificarea finală.
Președintele unei platforme de tranzacționare a cerealelor, Vasile Topac, afirmă că în România există o bursă nestandardizată și nu există o cultura a burselor, se vinde mai mult la licitație. Potrivit acestuia, prețul importurilor și al exporturilor mai depinde și de sezonalitatea mărfurilor. „Când se recoltează, oferta este foarte mare și prețul este mai mic. În momentul în care se rămâne fără marfa respectivă în extrasezon și ai nevoie să imporți, prețul este mai mare. Pe măsură ce crește capacitatea de stocare și nevoia de a importa în extrasezon este mai mică“, susține Topac.
Specialistul în agricultură mai spune că se așteaptă ca prețul grâului să rămână neschimbat sau să crească ușor, în contextul în care producția de grâu, la nivel mondial, va crește cu 0,6 %, iar consumul cu 1%.
La orz, producția se așteaptă să fie în scădere cu 0,8 % , prețul cu livrare în Constanța este de 745 de lei/tonă, cu 125 de lei/tonă, mai mult decât anul trecut. Asta din cauza faptului că producția și stocurile de orz au scăzut foarte mult. Și consumul a scăzut un pic, deci cererea este mai mare și atunci prețul crește și el, după cum afirmă Vasile Topac.
„Și rapița este un produs de interes acum, urmează a se recolta imedia. Producția estimată este în creștere, consumul în creștere ușoară, se așteaptă ca prețurile să se mențină pe viitor, în această vară, prețul este cu 100 de lei / tonă mai mic decât anul trecut, dar rămâne competitiv și va asigura profit fermierilor. Prețul curent la Bursa de la Matiff este de 1647 lei/ tonă, în Portul Constanța , 1597 de lei / tonă, mai mic cu 100 de lei față de anul trecut ”, menționează Topac.
-
Reporterul Radio Constanța Carmen SECUIU, în dialog cu Vasile Topac – președintele unei platforme de tranzacționare a cerealelor: