Dunărea va avea debite sub mediile multianuale în perioada iunie – august
Publicat de Arantxa Catană, 10 iunie 2018, 11:53
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis prognoza de specialitate, potrivit căreia debitul maxim al fluviului Dunărea, pe sectorul Baziaş, se va situa în general sub mediile multianuale valabile pentru următoarele trei luni, excepţia fiind înregistrată la nivelul lunii iulie, când valoarea maximă specificată este de 5.500 mc/s, faţă de o medie anuală de 5.350 mc/s.
Potrivit hidrologilor pe râurile interioare, în luna iunie, regimul hidrologic se va situa la valori generale cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari pe Jiu, Gilort, pe unii afluenţi ai Oltului inferior şi pe râurile din bazinele hidrografice ale Vedei şi Argeşului (50 – 80% din normele lunare) şi mai mici pe afluenţii Siretului mijlociu şi inferior (Trotuş, Putna, Rm. Sărat şi Bârlad) şi pe afluenţii Prutului (sub 30% din normele lunare).
Tot în luna iunie, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei perioade. De asemenea, se vor consemna creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.
În iulie, regimul hidrologic se va situa, în general, la valori cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mici pe afluenţii Siretului mijlociu şi inferior (Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Bârlad şi Buzău), pe afluenţii Prutului şi în bazinul superior al Oltului (sub 30% din normele lunare), potrivit prognozei INHGA.
La nivelul lunii august, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse în ecartul 30 – 50% din mediile multianuale lunare, mai mari pe Jiu, Gilort, pe unii afluenţi ai Oltului inferior şi pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Argeş şi Ialomiţa (50 – 80% din normele lunare), respectiv mai mici în bazinul superior al Siretului, pe Bârlad şi pe afluenţii Prutului, unde se va semnala un debit de sub 30% din normele perioadei.
Mai mult decât atât, în lunile iulie şi august sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale, caracteristice acestor luni.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, în intervalul iunie – august, pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată, debitul maxim estimat pentru prima lună din interval este de 6.000 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s. De asemenea, pentru luna iulie, debitul maxim Dunării la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) este estimat la 5.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s. De asemenea, pe durata lunii august, debitul de nivel maxim prognozat este de 4.000 mc/s, sub valoarea medie multianuală a perioadei, de 4.300 mc/s.