Sulina, un tărâm legendar, la vremuri noi… Îndeletniciri uitate versus ocupații actuale
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 iunie 2018, 13:05 / actualizat: 9 iunie 2018, 15:53
Meseria tradițională de pescar din Deltă a suferit tranformări dramatice, în ultimele decenii. În primul rând, acum, pentru a putea vinde legal captura de pește, ai nevoie de personalitate juridică, nu mai ajunge doar simplul permis de pescuit.
În Sulina funcționa pe vremuri o fabrică de conserve de pește, în timp alți localnici își ocupau timpul și obțineau venituri din confecționarea de coșuri de papură sau covoare.
-
CITEȘTE și: Ultima meșteșugăreasă de costume populare din Dobrogea caută ucenici care să ducă tradiția mai departe
Altădată, bărcile din lemn se întorceau la mal gemând de pește. Astăzi, doar localnicii trecuți de prima tinerețe de mai ocupă cu pescuitul, în timp ce alții se îndeletnicesc cu reparatul uneltelor sau cresc animale. Tinerii sunt tot mai atrași de mirajul străinătății și pleacă adesea peste hotare pentru a câștiga bani. Cei care rămân în Sulina se ocupă mai degrabă de turism.
Dacă mai există tineri care practică pescuitul, activitatea nu se mai desfășoară tradițional, cu barca din lemn cu vâsle, ci oamenii investesc în șalupe și motoare pentru bărci.
-
CITEȘTE și: Premieră în România: Din această vară, Tulcea va avea un centru de primă vânzare a peştelui
Vremurile în care bărbatul casei era pescar, iar soția rămâne acasă pentru a avea grijă de gospodărie și familie par să se mai regăsească doar în poveștile bătrânilor.
„Înainte existau bărcile la rame, acum tinerii își cumpără șalupe cu motoare cu 40, 60 cp, ori în Deltă nu sunt bune motoarele de mare viteză. Vitezele foarte mari spală malurile și distrug canalele. Pe Dunăre se pot face excursii, la pădurea Letea, se pot organiza sesiuni de observat păsări, excursii la gurile de vărsare a Dunării, care se pot face numai seara, pentru că apusul este fenomenal și apar atunci și câteva perechi de delfini, care de ani buni trăiesc aici“, ne dezvăluie o localnică.
Dacă ajungeți în Deltă, la Sulina, asigurați-vă că nu ratați și destinații turistice ca Sfântu Gheorghe, lacurile Roșu și Roșuleț. Puiu, acolo unde mai mereu vă veți întâlni cu veritabili pescari ai Deltei.
Meșteșugarii din Sulina par să fi dispărut aproape cu desăvârșire. Pe vremuri, acolo se confecționau coșuri de papură și covoare, însă tradiția pare că s-a pierdut, odată cu dezinteresul tinerilor de a duce mai departe specificul meșteșugăresc al zonei.
„Se făceau covoare persane, acum nu se mai fac. Singura meserie care a rămas este pescuitul“, spune aceeași localnică.
Din fericire, măiestria confecționării plaselor și uneltelor de pescuit încă mai există în Sulina. Se mai găsesc și persoane care se pricep la reparat unelte, astfel încât meseria de pescar încă mai are un viitor la Sulina.
La Sulina nu s-au schimbat însă numai vremurile, ci și vremea.
„Am ajuns să avem două anotimpuri! Aici, în ianurie, este ca o toamnă târzie… nu este frig, nu este zăpadă, animalele pot umbla pe câmp. De pe 15 ianuarie, când începe Anul Nou pe rit vechi, începe să vină iarnă. Se răcește vremea, ninge, până atunci nu avem zăpadă. Iar vara este vară“, explică, senin, interlocutoarea noastră.
În ultimii ani, Sulina, și Delta în general, a devenit o atracție predilectă pentru turiștii care caută o escapadă într-o oază de liniște. Peisajele și relieful Deltei sunt unice în Europa, iar asta îi încântă pe români, la fel de mult ca și pe străini. Turismul în Delta se situează acum pe un val ascendent, iar asta nu poate fi decât de bun augur pentru localnici, de vreme ce pescuitul, activitatea tradițională, se află într-o perioadă de declin.
„Turiștii sunt foarte fericiți, pentru că aici este liniște. Terasele de pe faleză sunt deschise până dimineața, cazarea se face acasă la localnici sau la pensiuni. Sunt oameni care vin de 10 ani, de 15 ani în Sulina și sunt foarte mulțumiți“, a încheiat localnica.
Redactori: Carmen SECUIU; Cristina SÎMBETEANU