FOTO: Salariaţii de la Delfinariu pichetează sediul Prefecturii Constanța

Publicat de Arantxa Catană, 7 iunie 2018, 14:58
Continuă protestele salariaţilor de la Delfinariu. Astfel, protestul de joi a început la ora 15.00, unde oamenii pichetează sediul Prefecturii Constanţa, după ce miercuri dimineaţă, au protestat în curtea Delfinariului.
Oamenii sunt nemulţumiţi de scăderea sporurilor.
Ion Caraignat, liderul Cartel Alfa Constanţa, spune că o soluţie la această problemă ar exista.
„Cerem o modidiciare a legii 153, așa cum s-a făcut și pentru alte categorii de salariați. Ordonatorul principal de credit – Consiliul Județean, el să fie cel care să stabilească veniturile salariale colegilor din Muzeul de Științe ale Naturii Constanța, prin faptul că ei au venituri proprii și nu ar afecta bugetul național al României”, a precizat Ion Caraignat.
Directorul Complexului, Adrian Bâlbă, şi-a declarat susţinerea pentru angajaţi, sugerându-le să adune dovezi care să demonstreze că sunt supuşi riscurilor de sănătate la locul de muncă.
Astfel, reprezentanții Complexului au transmis deja prefectului materialele prin care se cere modificarea art. 11 din Legea 153, pentru ca CJC să poată negocia salariile, cu aplicare imediată. Documentele au fost înmânate de miercuri și vice-premierului Paul Stănescu.
La protestul de joi este prezent și directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, Adrian Bîlbă.
„Am fost astăzi primit de domnul președinte Țuțuianu, care dorește să ne ajute. Este o problem legislative ce nu ține de Consiliul Județean, însă Consiliul Județean se poate implica să ne ajute pe mai multe căi. Ne-a cerut să facem – și este de datoria noastră să producem două documente: unul prin care să motivăm, cei din sectorul administrativ, respective aproximativ 50% dintre noi – să motivăm necesitatea creșterii salariale și este ușor de făcut și bineînțeles să mergem pe varianta în care se modifică acea alexă 11 din Legea 153. Rămân cei care sunt încadrați ca muzeu și care fac parte din această categorie – sunt 20 de angajați, și pe care nu am putea să îi rezolvăm pe această cale. Am gândit să facem o a doua acțiune, pe Legea Muzeelor, unde, în această categorit de oameni să se încadreze salarial și ei la un nivel corespunzător. În general salariile în muzee sunt mici. Noi suntem muzeu, cu diferența că suntem muzeu cu patrimoniu viu, cu foarte mult de muncă, nu suntem un muzeu care are două-trei tablouri. Noi suntem veșnic la muncă de dimineață până seara”, a declarant la protesc Adrian Bâlbă.
Unul dintre protestatari a declarat că li s-au promis creșteri salariale, iar în continuare vor veda care sunt pașii legali prin care vor putea acționa.
„S-a promis negocierea salariilor și o creștere a acestora. Am avut o întâlnire și cu Consiliul Județean. Avem tot sprijinul Consiliului Județean pentru a se mări salariile angajaților din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Momentan avem acțiunea aceasta de pichetare a Prefecturii, după care vom vedea pașii legali prin care se poate acționa”, a declarat Florin Mazilu, antrenor în cadrul Complexului.
Deocamdată protestele se suspendă și se așteaptă măsurile carew se vor lua pentru remedierea situației. Ca și cei de la Complexul Muzeal, aceeași problemă o au și cei de la alte muzee, care au salarii mici și nu au sporuri de sărbători legale și de weekend.
Manifestanții au cerut în cadrul manifestării de joi demisia ministrului Muncii.
Reporter: Cristina Iliuță
Redactor: Arantxa Corleanu