Un sat medieval „răsare”, în acest weekend, în inima Capitalei. O echipă de arheologi constănțeni participă la eveniment
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 iunie 2018, 13:07
O echipă de specialiști de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța participă, în acest weekend, la evenimentul intitulat Vlaicu Vodă, găzduit în Capitală, în Piața Constituției. Arheologii constănțeni, dar și cei din țară vor recrea, cu ajutorul a 9 case în mărime naturală, satul medieval românesc și atmosfera atelierelor meșteșugărești de atunci, vor confecționa în fața vizitatorilor cămăși din zale, unelte de luptă sau țesături și vor rosti copiilor povești cu eroi desprinși din acele timpuri.
Un sat medieval și un spectacol de poveste „Vlaicu Vodă“, inspirat din opera lui Alexandru Davila sunt evenimentele organizate de Primăria Capitalei prin Teatrul Excelsior în perioada 8 – 10 iunie în Piața Constituției. Evenimentele sunt dedicate Centenarului Marii Uniri. Interesant este faptul că scena și gradenele sunt plasate în mijlocul unui sat medieval reconstituit în mărime naturală. Decorul și scenografia evocă perioada de domnie a lui Vladislav I sau Vlaicu Vodă ne spune impresarul artistic al evenimentului, Eliza Nirlu.
„În timpul zilei până să aibă loc spectacolul vor avea loc tot fel de ateliere conforme secolului al XIV-lea, de la ateliere de pielărit, pictură pe lemn, turnir, dansuri medievale, vom avea și un han medieval unde vom avea tot felul de mâncăruri pregătite în conformitate cu perioada istorica. Regia îi aparține lui Horia Suru și scenografia lui Cristian Marin“, spune Eliza Nirlu, impresar artistic.
La întrebările cum trăiau românii de la sat pe vremea lui Vlaicu Vodă, cum erau casele lor sau biserica, ce meșteșuguri aveau, sau cum se îmbrăcau, vor răspunde și specialiștii dobrogeni invitați la eveniment . Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc:
„În perioada 8- 10 iunie se desfășoară un eveniment la București organizat de Primăria Capitalei, vom fi prezenți și noi acolo, vom avea o căsuță în fața Parlamentului. Sunt câțiva specialiști ai Muzeului Callatis pasionați de meșteșuguri antice și medievale. Unul dintre ei este Tiberiu Potârniche, el va confecționa zale din fier, din sârmă, opinci etc“, afirmă directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc.
Zece percuționiști, un cor, un ansamblu arhaic, călăreți, străjeri, olari, pielari, sculptori și țesătoare vor aduce atmosfera medievală într-un sat format din 9 case, în mărime naturală, din inima Capitalei. Cei care nu pot ajunge în acest weekend pot vizita satul medieval și în perioada 22-26 august.
Redactor: Silvia PASCALE