Noi reguli europene privind reducerea cantității de deșeuri din plastic ce ajung în mări și oceane
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 mai 2018, 10:13
Comisia Europeană propune interzicerea unor produse de unică de folosinţă din plastic, în încercarea de a reduce poluarea mărilor și oceanelor.
Propunerea va fi discutată de Parlamentul European, iar Comisia speră ca o decizie în acest sens să fie luată până în mai anul viitor.
Implementarea se poate realiza în decurs de 6 ani de la adoptarea legii, dar ONG Zero Waste România consideră că termenul ar trebui devansat, din cauza schimbărilor climatice, explică specialistul în comunicare al organizaţiei, Irina Breniuc.
„Autoritățile ar putea solicita să se micșoreze termenele până la care trebuie implementate măsurile. În România există probleme serioase cu reciclarea plasticului și ajunge de cele mai multe ori să fie incinerat în fabrici de ciment, fie în incineratoare cauzând poluare, dioxine, furani, substanțe deosebit de periculoase pentru sănătatea oamenilor. Să venim cu niște măsuri care încurajează folosirea recipientelor reutilizabile, comercianții să pună pe piață produse vrac pe care consumatorii să le poată cumpăra în propriile recipiente“, îndeamnă Irina Breniuc.
Românii ar trebui mai întâi să prevină generarea de deşeuri, prin reutilizare, abia apoi putem vorbi despre reciclare, spune Irina Breniuc.
Împreună cu uneltele de pescuit pierdute sau abandonate, obiectele din plastic reprezintă 70% din deşeurile marine, care constituie de multe ori cauza deceselor în rândul mamiferelor acvatice.
- Un interviu realizat de Carmen Secuiu cu reprezentantul ONG Zero Waste România, Irina Breniuc poate fi ascultat aici: