Decizie definitivă în cazul pompierilor acuzaţi că nu au acționat corect în cazul incendiului de la restaurantul Beirut
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 mai 2018, 11:09
Decizie definitivă dată de Tribunalul Militar București în cazul pompierilor din Constanţa acuzaţi de rudele celor trei fete care și-au pierdut viața în incendiul de la restaurantul Beirut că nu au intervenit la timp pentru a le salva pe tinere.
Marți, 29 mai, judecătorii Tribunalului Militar Bucureşti au formulat o decizie definitivă în dosarul penal deschis imediat după incendiul care a curmat viaţa a trei tinere.
În total, 16 pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ au fost cercetaţi în acest dosar.
Militarii ISU au fost acuzaţi de rudele celor trei tinere, Nicoleta Cengher, Nicoleta Vasiliţeanu şi Mihaela Tucă de faptul că nu au ajuns la timp şi nu au intervenit corespunzător pentru a le salva pe fete de la moarte.
Judecătorii Tribunalului Militar Bucureşti au decis să respingă ca nefondate plângerile formulate de rude împotriva ordonanţei de clasare a procurorului militar din data de 13 decembrie 2017. Decizia este definitivă şi îi obligă pe petenţi la plata a 500 de lei cheltuieli de judecată.
Tragedia de la restaurantul Beirut a şocat o ţară întreagă. Pe 5 aprilie 2014, un incendiu violent a izbucnit în incinta localului de pe bulevardul Tomis din Constanța; în numai câteva clipe, totul avea să se transforme într-o dramă fără sfârșit pentru mai multe familii.
Trei tinere, dansatoare în localul cu specific libanez, au rămas blocate într-o încăpere situată în mansarda imobilului. Incendiul a pornit din bucătăria restaurantului s-a extins cu repeziciune şi a transformat întregul local în scrum.
Fetele blocate la mansardă nu și-au mai putut croi drum spre o cale de acces din cauza fumului dens. Trupurile lor neînsuflețite au fost găsite de pompieri abia după ce incendiul a fost stins.
Patronul restaurantului a fost trimis în judecată după ce procurorii au descoperit că acesta modificase localul fără autorizaţie. În primă instanță, George Karam a fost condamnat să le despăgubească pe rudele fetelor pierite în incendiu cu 2,5 milioane de euro, în timp de el ar trebui să stea după gratii 10 ani. Decizia primei instanțe a fost contestată, iar acum procesul de află pe rol la Curtea de Apel Constanța, unde un nou termen este așteptat pe 19 iunie.