Ziua Europeană a Vecinilor, o sărbătoare inițiată de francezul cu rădăcini românești, Atanase Perifan
Publicat de Arantxa Catană, 29 mai 2018, 19:57
„Ziua Europeană a Vecinilor” este sărbătorită în ultima zi de marţi a lunii mai și se doreşte a fi un moment de manifestare a solidarităţii și înţelegerii. Iniţiativa îi aparţine lui Atanase Perifan, cetățean francez de origine română.
Atanase Perifan a înființat în 1990 asociaţia „Parisul prietenilor” cu care şi-a propus să deschidă inima cetăţenilor către aproapele lor şi să creeze posibilitatea întăririi legăturilor sociale între locuitorii aceluiaşi cartier sau aceluiaşi imobil. Nouă ani mai târziu, activitatea asociaţiei avea să fie cunoscută la nivel înalt în Franţa, iar în 2003, mişcarea a depăşit graniţele Franţei, fiind adoptată şi de alte ţări europene.
Francezul de origine română, Atanase Perifan, crescut după legile nescrise ale ospitalității și ale generozității românești era întristat să-și vadă mereu vecinii trecând unul pe lângă celălalt fără să rostească un salut, sau fără să schițeze un zâmbet. Însă șocat și revoltat a fost atunci când o bătrână din blocul parizian în care locuia a murit fără ca cineva să o caute sau să-i simtă lipsa. Abia după două luni trupul ei neînsuflețit a fost descoperit de autorități. Atunci și-a dat seama aromânul Atanase Perifan cât de reci sunt inimile oamenilor și cât de mare este nevoia de socializare.
În acest context a gândit o zi a vecinilor, o zi în care să se celebreze bucuria zilnică de a spune o vorbă bună oamenilor care locuiesc lângă noi, și care, într-un fel sau altul fac parte din viața noastră. Ideea a fost lansată în 1999, acceptată și transformată în Sărbătoare națională în 2000, apoi în 2003 preluată și numită Sărbătoare Europeană, iar din 2007 îmbrățișată și de alte țări ale lumii. Tenorul Doru Iftene solist al Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța care a salutat inițiativa francezului de origine română.
„Eu fiind cântăreț, eu cânt tot timpul acasă, vecinii mă cunosc, mă acceptă așa cum sunt și eu cred că le place. Pentru că eu nu m-am întâlnit cu niciunul care să-mi spună: Măi, ai făcut cam multă gălăgie, lasă-mă să dorm! Nici eu nu exagerez! Dar eu am o relație specială cu vecinii mei! Imi dau seama că trebuie să fim mai atenți la aproapele nostru. Suntem tot timpul canalizați la problemele noastre și nu ne gândim și la cel de lângă noi. Le urez românilor, cum spunea Dem Rădulescu, să se uite în jos pentru a fi fericiți, adică să acceptăm lumea așa cum este!”, a precizat tenorul Doru Iftene.
Dar Atanase Perifan, fiul fostului deținut politic, Iancu Perifan a vrut să meargă mai departe. A transformat sărbătoarea vecinilor de la bloc, în sărbătoarea vecinilor de la locul de muncă. În 2012 a reușit să convingă peste 5000 de întreprinderi să se alăture inițiativei sale. Oameni îmbrăcați la costum, prinși în idei de afaceri și într-un program de ședințe extrem de încărcat și-au lăsat laptopul la birou și preț de câteva ore au socializat cu partenerii și colegii lor.
„Uite, trebuie să-i spun și vecinei mele La mulți ani, Alina, să fii sănătoasă! Ne înțelegem bine, ne salutăm, dacă este vreun necaz ne ajutăm, mă bucur că există o zi a vecinilor! – a complet soprana Daiana Gavrilescu, artistă a Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța”, a spus soprana Daiana Gavrilescu.
O viața frumos trăită este cea care are în prim plan familia, societatea, locul de muncă și vecinii consideră Atanase Perifan aromanul care a dus prietenia la rang de sărbătoare. Astăzi, peste 20 de milioane de participanți din 36 de țări celebrează Ziua Vecinilor.
Redactor: Silvia Pascale