Polițele RCA cu decontare directă, preferate de constănțeni
Publicat de Arantxa Catană, 29 mai 2018, 19:30
Chiar dacă plătesc în plus, constănțenii au început să opteze pentru încheierea polițelor RCA cu decontare directă ceea ce înseamnă că își pot repa autoturismul la propriul asigurator.
Putem spune că în sfârșit piața RCA s-a normalizat. Explicația ține, în opinia brokerului constănțean Silviu Măcrineanu, de intervențiile autorităților statului și mai ales de eliminarea jucătorilor cu probleme.
Silviu Măcrineanu: După o perioadă în care am fost bulversați total, tarifele oscilau foarte puternic, au dispărut asiguratorii cu probleme care nu respectau regulile jocului, am intrat oarecum într-o stare de normalitate. Tarifele nu mai oscilează atât de mult, s-au fixat niște tarife de referință în jurul cărora gravitează cele ale asiguratorilor și – lucru de mirare – asiguratorii din RCA au ajuns să facă profit deși tarifele au scăzut față de acum 2 ani. Daunele se plătesc ceva mai bine, sunt statistici care arată că numărul de reclamații adresate Autorității de Supraveghere Financiară a scăzut cu 40% pe domeniul RCA și este firesc pentru că au dispărut asiguratorii cu probleme, iar clienții pot să se bucure pentru că văd că plătesc pentru un RCA un tarif sensibil mai mic decât în urmă cu 2 ani.
Reporter: Funcționează cu succes sistemul decontării directe?
Silviu Măcrineanu: În momentul de față mai mult de 10% din polițele RCA se încheie cu decontare directă. Se plătește în plus pentru acest serviciu, de aceea procentul nu este mai ridicat. Este vorba de o noutate, lucrurile vor începe să funcționeze mai bine pe măsură ce vor fi mai bine cunoscute. E greu de spus cât se plătește în plus, pentru că diferă tariful decontării directe tot în funcție de o serie de parametri specifici fiecărui conducator auto și fiecărui autoturism. Ținând cont de faptul că decontarea directă îți oferă avantajul să-ți rezolvi problemele generate în urma unui accident cu propriul asigurator, cu care poate ai relații mai speciale și eleimină din stresul alergării la alt asigurator, probabil că pe termen lung din ce mai mulți clienți vor înclina către ea.
Tot în cadrul procesului de curățare a pieței, a fost eliminată practica prin care unele companii întârziau deschiderea dosarului de daună. Cadrul legal impune acum termene precise pe care asiguratorii sunt obligați să le respecte, iar acest lucru este atât în beneficiul clienților cât și în cel al service-urile auto.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa