Edificiul Roman cu Mozaic şi alte obiective turistice, gata pentru o nouă viață
Publicat de Arantxa Catană, 28 mai 2018, 15:51
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Edificiul Roman cu Mozaic, Mormântul Pictat Hypogeu şi Cetatea Carsium sunt cele patru obiective turistice şi culturale din judeţul Constanţa care vor beneficia de investiţii de amploare.
Este un proiect mai vechi al Consiliului Judeţean Constanţa, finanţat din fonduri europene nerambursabile de aproape 12 milioane de euro. Ministerul Dezvoltării a aprobat, zilele acestea, documentaţia pentru Edificul Roman cu Mozaic şi se aşteaptă ca, în perioada următoare, să fie semnate şi celelalte proiecte.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, spune că ultimele investiţii în Edificiul Roman cu Mozaic au fost făcute în urmă cu 30 de ani, iar lucrările de acum vor fi de mare amploare şi vor duce la creşterea numărului de turişti.
„Va fi renovată întreaga clădire, de la uşi şi până la podea şi tot ce presupune o lucrare de investiţii de acest nivel. Şi aici mă refer la restaurare, protejarea, conservarea mozaicurilor interioare şi restaurarea faţadei şi a acoperişului. Apoi, vorbim despre dotările interioare: instalaţii, echipamente, dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare pentru că acolo, tot ce este înăuntru fiind foarte vechi, trebuie o anumită climatizare. Apoi, vorbim despre dotările pentru expunerea şi protecţia patrimoniului şi activităţi de marketing şi promovare turistică, pentru că presupunem că după această investiţie va creşte foarte mult numărul de vizitatori”, a precizat Horia Ţuţuianu.
Trei milioane de euro vor fi investite în acest proiect. Următorul, de o anvergură mai mare, va consuma 5 milioane. Este vorba despre Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piaţa Ovidiu.
„Clădirea este foarte mare, nu vorbim doar de faţadă, vorbim şi de interioare, vorbim şi de subsol, vorbim şi de sălile de conservare, de cele de prezentare şi cam tot ceea ce cuprinde muzeul, în ansamblul lui. Realizarea de lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră, lucrări de restaurare exterioară, refacerea acoperişului, lucrări de arhitectură şi aşa mai departe. Apoi vorbim despre dotări: instalaţii, echipamente, pentru asigurarea condiţiilor de climatizare şi siguranţă la foc, antiefracţie şi dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului”, a compleat președintele CJC.
Lucrări similare vor fi efectuate şi la Mormântul Pictat Hypogeu şi la Cetatea Carsium.
Dacă licitaţiile vor decurge fără probleme, turiştii vor putea să viziteze aceste patru obiective culturale şi turistice începând, cel mai târziu, de la începutul anului 2020.
Redactor: Bogdan Comșa