Prima Casă ar putea deveni program social
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 mai 2018, 15:00
Creșterea gradului de îndatorare a populației este un motiv de îngrijorare pentru Banca Națională a României pentru că acesta poate fi „o provocare la adresa stabilităţii financiare“ se arată în Recomandarea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM).
În acest sens CNSM „recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului «Prima Casă» din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil“.
Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Vă reamintim că de la începutul anului până în prezent peste 9.000 de români s-au mutat anul acesta în casă noua prin Programul „Prima Casă“, potrivit datelor Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Dobrogea nu este printre „campioane“, topul fiind format din: zona București – Ilfov (peste 3.500 de locuințe), urmată de Brașov (circa 700 de locuințe), Iași și Cluj.
În cadrul Programului Prima Casă, FNGCIMM a acordat în primele cinci luni ale anului un număr de aproximativ 9.400 de garanții și promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitări de garantare sunt în curs de acordare.
Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporție de 49,61%, reprezentând 954,39 milioane lei.
Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele „Prima Casă“ a înregistrat o creștere de 7 procente, de la 94,7 mii lei la 101,2 mii lei, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin Program a atins 60%.
Redactor: Monica CRUCEANU-COMȘA