Reuniunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO de la Varşovia
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 mai 2018, 07:53
Parlamentari din statele membre şi partenere NATO se reunesc la Varşovia, în perioada 25-28 mai 2018, cu prilejul reuniunii de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, pentru a analiza modalităţile de combatere a provocărilor generate de Rusia, pentru a discuta pe marginea necesităţii atingerii pragului financiar pentru înarmare în cadrul NATO şi pentru a oferi sprijin operaţiilor de combatere a terorismului din Afganistan şi Irak, cu doar câteva săptămâni înainte de summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, indică www.nato-pa.int şi Agenţia de Presă Poloneză (PAP).
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez, Andrzej Duda, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, membri ai cabinetului şi ofiţeri de armată, şeful agenţiei de protecţie a frontierelor din cadrul Uniunii Europene şi numeroşi experţi internaţionali vor fi implicaţi în cele patru zile de dezbateri ale reuniunii. Înalţi demnitari polonezi şi înalţi oficiali ai NATO şi ai Adunării Parlamentare vor susţine alocuţiuni cu prilejul sesiunii plenare care are loc la 28 mai 2018, indică Agenţia de Presă Poloneză.
Adunarea are ca obiectiv transmiterea unui semnal de unitate înaintea summitului NATO din 11-12 iulie de la Bruxelles, dar şi pe fondul încordărilor la nivelul relaţiei transatlantice privind comerţul, al evoluţiilor privind viitorul acordului nuclear cu Iranul şi în lumina conflictului israeliano-palestianian, potrivit www.nato-pa.int.
În zilele de 26 şi 27 mai 2018, vor fi analizate mai multe proiecte de rapoarte pe care parlamentarii le vor supune dezbaterii spre aprobare, iar printre acestea se numără cel dedicat ameninţărilor provocate de Rusia, inclusiv campaniile de dezinformare şi amestecul în alegerile din alte state, transmite PAP.
Bugetele apărării din statele membre NATO vor fi în centrul dezbaterilor. După decenii de reduceri bugetare, aliaţii şi-au schimbat viziunea ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Astfel, câteva dintre statele NATO au alocat deja 2% din PIB pentru apărare, iar altele plănuiesc cum să facă acest lucru în orizontul anului 2024.
„Pentru că aducem laolaltă parlamentari cu responsabilităţi directe în ce priveşte bugetele apărării, Adunarea Parlamentară are un rol cheie în construirea consensului referitor la o împărţire echitabilă a responsabilităţii pentru apărarea comună. Aceasta este o chestiune atât de eficienţă militară, cât şi de solidaritate politică.”, a declarat preşedintele Adunării Parlamentare Paolo Alli, înaintea reuniunii de primăvară a forului consultativ, potrivit www.nato-pa.int.
Totodată, va fi analizată operaţiunea Alianţei în Irak cu privire la componentele de construcţie a şcolilor şi academiilor militare, precum şi în ce priveşte pregătirea şi consilierea instructorilor irakieni. Pe fondul luptei împotriva grupării teroriste Daesh în flancul sudic al ţării, aliaţii se pregătesc să trimită încă câteva sute de instructori în Irak. Decizia urmează să fie anunţată de liderii Alianţei în luna iulie a acestui an.
Prezenţa de 15 ani a NATO în Afganistan, cea mai mare şi cea mai ambiţioasă misiune a Alianţei, care este exemplificată în prezent prin Resolute Support, este analizată, cu acest prilej, din perspectiva securităţii locale şi regionale în cadrul unui proiect de raport care va fi supus spre aprobare Adunării.
Iranul, Coreea de Nord, securitatea energetică, inovaţia în domeniul apărării, securitatea în zona Balcanilor, rolul operaţiilor pentru forţe speciale, precum şi implicaţiile în materie de securitate ale Brexitului sunt alte subiecte care vor fi, de asemenea, abordate de cei 250 de delegaţi din cele 29 de state membre NATO şi de ceilalţi oficiali din cele 22 de state asociate sau cu statut de observator.
Anterior, Adunarea Parlamentară a NATO s-a reunit, în cadrul sesiunii anuale, în perioada 6-9 octombrie 2017, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
În schimb, precedenta sesiune de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO a avut loc la 26-28 mai 2017, la Tbilisi, Georgia.
Adunarea Parlamentară a NATO (fosta Adunare Nord Atlantică) este forul interparlamentar, fără rol decizional, care, din 1955, oferă parlamentarilor din spaţiul euro-atlantic posibilitatea de a analiza chestiunile de interes pentru statele membre şi partenere ale NATO.
Delegaţii la Adunarea Parlamentară a NATO sunt desemnaţi de parlamentele statelor lor, urmând procedurile naţionale în vigoare.