Dublu vernisaj, la Constanța: Gestul în xilogravură și o expoziție fotodocumentară dedicată Centenarului Marii Uniri
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 mai 2018, 12:59
Dublu vernisaj astăzi la Muzeul de Artă din Constanța. Iubitorii de artă pot descoperi operele a două expoziții temporare interesante. Prima se numește „Gestul în xilogravură“, semnată de graficianul Florin Stoiciu și invitații săi, iar a doua este dedicată Marii Uniri și este organizată de Muzeul Cotroceni în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală Galați.
Turiștii care ajung în minivacanța de Rusalii pe litoralul românesc, dar și constănțenii sunt invitați în aceste zile să descopere universul plin de simboluri al xilogravurii. Graficianul Florin Stoiciu și invitații săi Aurel Bulacu, Constantin Caratănase, Răzvan Dragoș, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Ionescu, Eugen Raportoru, Matei Șerban și Horia Teodoru au pregătit expoziția „Gestul în Xilogravură“. Timp de o lună putem descoperi cea mai frumoasă definiție a emoțiilor umane gravate în lemnul crud.
„Expoziția de față reprezintă un efort de patru ani de zile, ceea ce noi îi spunem gravură sau tehnici de multiplicare de mult timp, de prin secolul al XIV-lea a însemnat una dintre puținele arte vizuale care se raportează la democrație. Adică se poate multiplica, este mult mai ieftină, se poate cumpăra este accesibilă, așa cum este în globalizarea actuală, la internet“, a precizat artistul și profesorul universitar dr Florin Stoiciu.
Graficianul Răzvan Dragoș ne spune că a fost o experiență interesantă să pregătească o lucrare pentru „Gestul în Xilogravură“,
Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră tehnica xilogravurii?
„Pentru mine nu este o tehnică care să mă definească, este a treia lucrare în xilogravură, mi-e destul de greu să mă exprim prin ea, dar a fost o provocare din partea profesorului meu pe care am acceptat-o cu brațele deschise și sper că am făcut-o bine și-i mulțumesc pentru această oportunitate“, spune graficianul Răzvan Dragoș.
Și ceramistul Ovidiu Ionescu a acceptat provocarea de a transpune frumusețea gestului uman în lucrări captivante.
„Oriunde m-aș duce chiar dacă nu lucrez efectiv ceramică gândul mi-e tot la ceramică și la proiectele mele. E sufletul meu, așa cum e marea și Constanța, prin ea mă exprim“, afirmă ceramistul Ovidiu Ionescu.
Dar Muzeul de Artă Constanța mai găzduiește o expoziție temporară pregătită, de data această, de reprezentanții Muzeului Cotroceni și Muzeului de Artă Vizuală Galați.
„Expoziția are ca obiectiv evidențierea rolului pe care l-au avut asupra României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Este un proiect fotodocumentar care se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri“, a precizat Anastasia Stoiciu referent de specialitate la Muzeul Cotroceni.
Ambele expoziții vor putea fi admirate în acest weekend, dar și în luna iunie la Muzeul de Artă Constanța.
Redactor: Silvia PASCALE