Arhitectul constănțean Adrian Grigorescu: „Se țin proiectele la sertar și nu se fac publice“
Publicat de Adrian Băncilă, 23 mai 2018, 08:23
Constanţa se află pe ultimele locuri, la capitolul oportunităţi, într-un clasament realizat de Banca Mondială referitor la „oraşele-magnet“.
Unul dintre motive este faptul că populaţia nu se implică suficient în acţiunile legate de oraş.
Chiar dacă se construieşte haotic, noţiunea de urbanism participativ este aproape inexistentă, afirmă arhitectul Adrian Grigorescu:
„Din partea autorităților este așa-zisa politică de sertar. Se țin proiectele la sertar și nu se fac publice. Urbanismul participativ presupune aflarea părerilor populației prin diferite metode, chestionare sau inclusiv prin observarea activităților oamenilor, prin interviuri pe stradă. Când se anunță un proiect prin care oamenii să își spună părerea, se face o variantă de proiect, apoi se consultă din nou populația. Abia a treia variantă este cea finală, care ține cont de părerile oamenilor.“
Este necesară o colaborare între populaţie şi administraţia locală.
Avem o mulţime de ONG uri care ar putea ajuta primăria, desigur, dacă şi municipalitatea ar auzi ceea ce spun acestea:
„În primul rând, ar trebui să se implice populația. Ca să se implice, ar trebui ca, din partea autorităților să existe un dialog prin care să demonstreze că țin cont de populație, să se vadă că dorințele populației ajung să fie respectate sau se va ține cont de ele, într-o măsură mai mică sau mai mare. Este necesară și reorganizarea în cadrul Primăriei și profesionalizarea, managementul intern.“
La Constanţa, este anunţat vineri un nou protest, menit să tragă un semnal de alarmă asupra construcţiilor ridicate pe spaţiile verzi.
Acţiunea va avea loc între orele 18.00 şi 20.00, lângă Pavilionul Expoziţional.