Ziua internaţională a familiilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 mai 2018, 11:57
Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită, în fiecare an, la data de 15 mai, pentru a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial.
Tema din 2018 a Zilei internaţionale a familiilor este „Familiile şi societăţile incluzive”.
Astfel, sărbătorirea acestei zile se va concentra pe rolul familiilor şi al politicilor familiale în promovarea Obiectivului 16 de dezvoltare durabilă în ceea ce priveşte promovarea societăţilor paşnice, favorabile incluziunii pentru o dezvoltare durabilă.
Abordările politicilor familiale pentru societăţile incluzive variază în întreaga lume. În unele regiuni, accentul se pune pe incluziunea socială a diferitelor tipuri de familii şi/sau indivizi, cum ar fi familiile migrante sau indigene, minorităţile etnice sau familiile cu persoane cu dizabilităţi. În alte regiuni, se pune un accent deosebit pe protecţia socială a familiilor vulnerabile, pentru a facilita integrarea lor deplină în societate. Pe măsură ce abordările variază, Ziua Internaţională a Familiilor din acest an are scopul de a creşte gradul de conştientizare a rolului familiilor şi al politicilor familiale în realizarea unor societăţi incluzive din perspectivă regională.
Cu prilejul acestei zile, comunităţile din întreaga lume organizează o serie de evenimente de sensibilizare (workshop-uri, conferinţe, programe de radio şi de televiziune), inclusiv zile naţionale dedicate familiei, cu rolul de a face vizibile problemele cu care se confruntă familiile.
După ce prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org.
Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susţinută şi de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial Ziua familiei române.
În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment, acestea fiind: 2017 – „Familii, educaţie şi bunăstare”; 2016 – „Familiile, vieţi sănătoase şi viitorul durabil”; 2015 – „Bărbaţi responsabili? Egalitatea de gen şi drepturile copiilor în familiile contemporane”; 2014 – „Familiile contează pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare; Anul Internaţional al Familiei +20”; 2013 – „Promovarea integrării sociale şi a solidarităţii între generaţii”; 2012 – „Asigurarea echilibrului de muncă familial”; 2011 – „Combaterea sărăciei familiei şi excluziunii sociale”; 2010 – „Impactul migraţiei asupra familiilor din întreaga lume”; 2009 – „Mamele şi familiile: provocări într-o lume în schimbare”; 2008 – „Taţii şi familiile: responsabilităţi şi provocări”; 2007 – „Familiile şi persoanele cu dizabilităţi”; 2006 – „Schimbarea familiilor: provocări şi oportunităţi”; 2005 – „HIV/SIDA şi bunăstarea familiei”; 2004 – „A zecea aniversare a Anului Internaţional al Familiei: un cadru de acţiune special”; 2003 – „Pregătiri pentru a zecea aniversare a Anului Internaţional al Familiei în 2004”; 2002 – „Familiile şi îmbătrânirea populaţiei: oportunităţi şi provocări”; 2001 – „Familiile şi voluntarii: construirea coeziunii sociale”; 2000 – „Familiile: agenţi şi beneficiari ai dezvoltării”; 1999 – „Familii pentru toate vârstele”; 1998 – „Familiile: educatori şi furnizoare ale drepturilor omului”; 1997 – „Să construim familii pe baza de parteneriat”; 1996 – „Familiile: primele victime ale sărăciei şi lipsei de adăpost”.
Sursa – agerpres