Administraţiile locale din România pot obţine finanţare europeană pentru instalarea de reţele Wi-Fi gratuite
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 mai 2018, 17:13
Administraţiile locale din România înscrise în cadrul programului WiFi4EU pot depune, începând din 15 mai, cereri pentru a obţine finanţare din partea Uniunii Europene (UE) în vederea instalării unor puncte de acces public şi gratuit la internet fără fir, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat.
Programul WiFi4EU, lansat de Comisia Europeană (CE), oferă bonuri în valoare de 15.000 de euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice (biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice).
Potrivit ANCOM, aceasta reprezintă prima dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, celelalte patru campanii urmând să fie lansate ulterior, până la sfârşitul anului 2020.
„În cadrul acestui prim apel pentru depunerea cererilor de finanţare, aproximativ 1.183 de municipalităţi vor primi un voucher WiFi4EU de 15.000 de euro pentru a finanţa echipamentul Wi-Fi şi instalarea acestuia în spaţii publice. La primirea voucherului, municipalităţile vor trebui să ofere servicii securizate de Wi-Fi timp de cel puţin 3 ani. Pentru a fi eligibile, municipalităţile trebuie să fie înregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Acest portal a fost deschis pe 20 martie şi peste 17.000 de municipalităţi s-au înregistrat deja. Selecţia se va face pe principiul primului venit”, notează arbitrul pieţei telecom.
- CITEȘTE și: 25 de localități din județul Constanța ar putea beneficia de internet gratuit de la Uniunea Europeană
Lista administraţiilor locale din România care pot aplica la acest sprijin financiar este publicată pe site-ul Comisiei Europene şi a fost convenită cu fiecare stat membru.
Administraţiile locale pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi.
Reţelele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate, şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public, precizează ANCOM.
Până în 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi în Norvegia şi Islanda.
Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, afirma că iniţiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota până în 2020 fiecare sat şi oraş din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.