Ambasadorul SUA a ajuns la Constanța pentru a asista la un meci de baseball între naționala României și militarii americani de la „Mihail Kogălniceanu“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 mai 2018, 14:32
Echipa națională de baseball a României s-a impus astăzi în fața unei formații americane compuse din militari de la Baza Mihail Kogălniceanu, într-un meci demonstrativ în cadrul ediției a II-a a Trofeului „Jackie Robinson“.
Inedit este faptul că scorul cu care românii au obținut victoria în fața americanilor este același de la ediția precedentă, desfășurată anul trecut, 7-2.
Înainte de lovitura de start a meciului, dată de regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, ambasadorul SUA în România, prezent și el la Constanța, a ținut un scurt discurs de apreciere: „Vă mulțumesc pentru participarea dvs. în această frumoasă zi când jucăm cea de-a doua ediție a Trofeului «Jackie Robinson» . De asemenea, doresc să le mulțumesc comandanților de la Baza Militară «Mihail Kogălniceanu» și echipelor care au acceptat să participe la această competiție. Avem în față un joc minunat, după cum știți, echipa României a dominat seria care a început anul trecut, însă sunt optimist că anul acesta americanii vor face un spectacol grozav și vor ieși învingători“, a afirmat ambasadorul Statele Unite ale Americii în România, Hans Klemm.
Optimismul reprezentantului diplomatic al Washingtonului în România a fost însă dezamorsat de rezultatul final al partidei, când românii și-au demonstrat supremația în fața americanilor. Mai aproape de adevăr a fost ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, care, de asemenea, a asistat la meciul demonstrativ:
„Suntem la a doua ediție a acestui meci de baseball la Constanța. Anul trecut, România a câștigat, suntem încrezători că și în acest an România va fi învingătoare. Este un meci și un joc spectaculos, care este foarte popular peste ocean și care a început să capete contur și la noi în România. Lucrurile sunt într-o continuă mișcare și faptul că ne adaptăm este un lucru benefic. Ne bucurăm de această zi și de acest schimb cultural între România și Statele Unite“, a punctat ministrul Ioana Bran.
La finalul partidei, ea le-a înmânat membrilor echipei României Trofeul ”Jackie Robinson”.
- CITEȘTE și: Echipa României a câștigat la Constanța a doua ediție a Trofeului „Jackie Robinson” la baseball
Ambasadorul SUA a ținut să puncteze că și el a jucat baseball în copilărie. „Da, am jucat când eram copil pentru Detroit Tigers, echipa mea favorită. Ei nu au prea avut o perioadă bună în ultimii ani, dar în copilăria mea, în 1968, au câştigat World Series, o zi pe care nu o voi uita niciodată“, a spus Klemm.
Pe stadionul „Portul“ din Constanța s-a aflat și primarul Decebal Făgădău, care și-a exprimat de asemenea încrederea că orașul de la malul mării va avea, în viitor, un teren cu o suprafață special concepută pentru baseball și oină.
„Nu avem – și cred că este valabil peste tot în România – o suprafață de joc adaptată acestui sport, nici măcar pentru oină și cred că rolul Constanței este să arate acest semn de prietenie, oina și baseball-ul pot coexista și sper ca aici la Constanța să facem un teren pentru baseball și pentru oină“, a spus primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.
Meciul de baseball desfăşurat sâmbătă la Constanţa a fost organizat de Ambasada SUA în România, Federaţia Română de Baseball şi Softball, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Primăria Constanţa şi SNSPA.
Evenimentul celebrează 71 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Jackie Robinson a debutat pentru echipa Brooklyn Dodgers în 1947. A fost remarcat ca un jucător cu calităţi excepţionale şi a activat în cadrul ligii americane de baseball (Major League Baseball), purtând numărul 42. Ulterior acest număr a fost retras, nicio echipă din Major League nemaialocând acest număr, în semn de respect. Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi toleranţei.