Elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanța sunt vânători de asteroizi
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 mai 2018, 12:37
Printr-un program internaţional de căutare a asteroizilor, elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanța caută, descoperă şi botează asteroizii cu numele liceului. Din proiect fac parte elevi din 10 şcoli din ţară.
15 elevi ai Colegiului Mircea, coordonaţi de profesorul Ion Băraru, vânează meteoriţii care pun în pericol planeta.
Programul internaţional de căutare a asteroizilor, organizat de un grup de astronomi, este implementat în ţara nostră de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, România .
La începutul anului şcolar, profesorul de fizică, Ion Băraru, de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrâna fost contactat de coordonatorul programului European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, România, pentru a participa cu elevii la programul internaţional de căutare a asteroizilor, organizat de un grup de astronomi.
„În calitate de ambasador al spaţiului din România, regiunea a VIII-a, am implicat 15 elevi în acest proiect şi au descoperit, până în prezent 32 de asteroizi prin programe specializate . Ce este important? Aceşti elevi intră în istorie pentru că ei denumesc asteroizii cu iniţialele liceului şi nişte numere iar numele lor este înscris în dreptul celui pe care l-a descoperit” a precizat Ion Băraru.
Programul este foarte important. În jurul Pământului sunt foarte multe corpuri cereşti. Oamenirea încearcă să se extindă în spaţiul cosmic şi trebuie cunoscută topografia spaţiului pentru a evita coliziunile, a cunoaşte traiectoriile şi mişcarea în general a acestor asteroizi, a adăugat Ion Băraru
La descoperirea asteroizilor, pentru toţi, reacţia a fost extraordinară, să vezi că se mişcă ceva în spaţiu şi că va purta numele tău.
„Disciplina fizică, aşa cum se predă la noi, este o disciplină agreată de toţi elevii indiferent dacă sunt sau nu sunt performeri, ideea este că deschiderea către spaţiul cosmic este o componentă constantă a educaţiei din şcoala noastră” a adăugat profesorul, Ion Băraru.
Redactor: Aurelia MIERLUȘ