O culegere de matematică ce poartă semnătura constănțencei Denis Ibadula a devenit bestseller internațional
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 mai 2018, 09:17 / actualizat: 9 mai 2018, 15:44
Ar putea deveni o culegere de studii matematice de cel mai înalt nivel un bestseller? Lectorul universitar dr Denis Ibadula de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța ne arată că se poate. O lucrare la care este co-autor are descărcări record în varianta e-book.
Unul dintre cei mai apreciați profesori de matematică din Constanța, dar și din țară, lectorul universitar dr. Denis Ibadula de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității „Ovidius“ a uimit editura Springer Verlag. O carte în care este co-autor se vinde ca pâinea caldă în varianta electronică. Din 2014 și până astăzi volumul a avut peste 13.000 de descărcări.
„E vorba despre cartea «Bridging Algebra, Geometry, and Topology», volum apărut la Springer Verlag , în Statele Unite, editura numărul 1 în lume la matematică care mi-a transmis săptămâna trecută un e-mail care m-a bucurat și în care m-a anunțat că această carte este cea mai vândută cartea de pe siturile de Ebooks. Nu mă așteptam, nu mă gândeam că aceste cărți de matematică pot fi bestseller-uri, dar a fost o bucurie, am împărtășit-o imediat familiei, soțului, copiilor. Cam astea sunt satisfacțiile, satisfacții morale, pentru că vreau să vă spun că din cărțile astea sau din ce se vinde, autorii nu primesc niciun leu. Springer îți publică cartea pe gratis, în schimb cedezi drepturile bănești, lor“, afirmă lect.univ.dr. Denis Ibadula.
Volumul „Bridging Algebra, Geometry, and Topology” cuprinde lucrările celor mai buni matematicieni ai lumii expuse în 2013 în cadrul unei conferințe mondiale de matematică organizate de Universitatea „Ovidius“ la Eforie.
„A fost o conferință dedicată a doi matematicieni români de top, profesorul Alexandru Dincă de la Universitatea din Nisa, din Franța și regretatul profesor Ștefan Papadima de la Institutul de Matematică al Academiei Române. În spatele tuturor progreselor evidente ale tehnologiei se află și cercetarea de top.Din păcate, la noi, în România, științele fundamentale matematica, fizica sau chimia sunt cronic subfinanțate“, mai afirmă lect.univ.dr. Denis Ibadula.
În luna mai, la Institutul de Matematică al Academiei Române se desfășoară două evenimente importante dedicate tinerilor cercetători din țară, dar și din străinătate. Universitatea „Ovidius“ din Constanța este co-organizator prin efortul lectorului universitar dr. Denis Ibadula de la Facultatea de Matematică și Informatică. Unul dintre puținii dascali care încă mai luptă pentru ideea că performanța merită orice sacrificiu, chiar dacă, de multe ori, la final rămân doar satisfacțiile sufletești, de altfel și cele mai importante, a concluzionat dobrogeanca de etnie tătară, Denis Ibadula.
Redactor: Silvia PASCALE