Angelo Mitchievici: „Doina Cornea s-a remarcat prin ceea ce multor dizidenți le-a lipsit și anume prin curajul adevărului spus public“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 mai 2018, 10:47 / actualizat: 4 mai 2018, 14:21
Disidenta anticomunistă Doina Cornea a murit în cursul nopţii trecute, în locuinţa sa din Cluj Napoca, la vârsta de 88 de ani.
A fost asistentă universitară la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca până în 1983, când a fost destituită şi supusă unor anchete.
Între anii 1982-1989 a difuzat câteva zeci de materiale şi proteste la Radio Europa Liberă.
Doina Cornea s-a remarcat prin ceea ce le-a lipsit multor disidenţi tăcuţi, şi anume, prin curajul adevărului spus în faţă şi public, a declarat pentru Radio Constanța, scriitorul Angelo Mitchievici, preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Dobrogea:
„Doamna Doina Cornea nu este doar un simbol al Revoluției din 1989, dar este și unul dintre foarte puținii disidenți autentici pe care România i-a avut. Doina Cornea s-a remarcat prin ceea ce le-a lipsit foarte multor altfel rezistenți tăcuți și anume prin curajul adevărului spus în față, adevărului spus public. Drept care, Securitatea Română, prin angajații ei, a desfășurat un aparat de represiune impresionant; casa ei a fost supravegheată, corespondența a fost atent cenzurată și supravegheată la rândul ei. A fost bătută, tocmai pentru a o intimida și cu toate acestea, Doina Cornea a rămas credincioasă propriilor ei principii și idei“, afirmă publicistul constănțean Angelo Mitchievici despre personalitatea Doinei Cornea.
Despre personalitatea ei şi valorile în care aceasta credea ne-a vorbit şi politologul Ioan Stanomir :
„Doina Cornea a avut un crez de la care nu s-a îndepărtat niciodată, iar acest crez s-a organizat în jurul ideii de demnitate umană. Demnitatea umană este o valoare pe care o invocăm, dar nu o înțelegem. Demnitatea umană este o valoare care face legătura între spațiul laic și cel creștin. Doina Cornea a fost simultan o rezistentă împotriva comunismului și o personalitate profund atașată idealurilor creștine“, așa o descrie politologul Ioan Stanomir pe cea care a fost Doina Cornea.
După 22 decembrie 1989, Doina Cornea a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism din care şi-a dat demisia în ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic.