Vouchere de vacanță vândute pe site-urile de anunțuri
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 1 mai 2018, 15:50 / actualizat: 2 mai 2018, 15:10
Pe site-urile specializate au început să fie comercializate vouchere de vacanţă la preț redus față de valoarea nominală a tichetelor.
Posibilii cumpărători de bună credință nu știu că pot da bani pe hârtii fără valoare întrucât legea intezice beneficiarului să vândă aceste vouchere. În plus, utilizarea lor este condiționată de prezentarea actului de indentitate.
Extras din HOTĂRÂRE nr. 215 din 4 martie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă:
„Se interzice beneficiarului:
a)utilizarea voucherelor de vacanţă pentru achiziţionarea altor servicii decât cele prevăzute la art. 23;
b)primirea unui rest de bani la voucherul de vacanţă, în cazul în care suma corespunzătoare solicitată este mai mică decât valoarea nominală a voucherului de vacanţă;
c)comercializarea voucherelor de vacanţă în schimbul unor sume de bani şi/sau al altor bunuri şi/sau servicii.
Art. 14
Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate.“
Spre exemplu, un vânzător oferă contra suma de 1.000 de lei tichete de vacanță în valoare de 1.190 lei.
Dintr-un alt anunț aflăm că se vând „Tichete de vacanță în valoare de 1200 Ron le vând cu 1050 Ron Jumătate de tichete au valabilitatea până în iunie (inclusiv) Cealaltă jumătate au valabilitatea până în octombrie (inclusiv) PREȚUL ESTE FIX! Mulțumesc. Ofer și aștept seriozitate.“
Prin legea voucherelor de vacanță anagajații pot primi o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie.
Beneficiarii care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze voucherele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.
De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă acceptarea de către agenții de turism sau hoteluri a voucherelor de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă.
„Obligațiile sunt acelea de a folosi aceste vouchere în vacanță numai pentru cumpărarea de vacanțe în România și, bineînțeles, de a nu tranzacționa contra bani aceste vouchere de vacanță, pentru că ele sunt un beneficiu pe care statul român îl acordă angajaților prin intermediul angajatorilor, iar acest beneficiu presupune niște reduceri ale taxelor pe venituri aplicate în sistem cu privire la voucherele de vacanță. Cu atât mai grav mi se pare faptul că există poate și situații în care voucherele de vacanță se tranzacționează pe anumite site-uri, pentru că ele nu pot fi niciodată transformate în bani de către deținător“, a explicat Lucia Morariu, reprezentanta Asociației Naționale a Agențiilor de Turism și unul dintre inițiatorii legii voucherelor de vacanță.
Am solicitat un punct de vedere oficial Ministerului Turismului și așteptăm răspunsul.
UPDATE
La solicitarea Radio Constanța, reprezentanții Ministerului Turismului au precizat că această practică este considerată contravenție și se sancționează cu 14 puncte de amendă:
„În urma apariției în spațiul public a informațiilor potrivit cărora, pe internet, au apărut anunțuri de vânzare a tichetelor de vacanță pentru bugetari, ministerul Turismului face următoarele precizări:
Comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă, conform art. 7 alin 3, lit. b, din OUG 8/2009.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte – amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă, potrivit art. 7 alin 1, din OUG 8/2009.
Un punct – amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Turismului.
Conform HG 215/4.03.2009, art. 14 – Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate”.
Redactor: Monica CRUCEANU-COMȘA