Dacă vreți să evitați aglomerația din Rezervația Cheile Dobrogei sau Fântânița, îndreptați-vă spre pădurile din județul Tulcea!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 1 mai 2018, 12:11
Iubitorii de natură pot alege să petreacă o zi liniștită de mai, în pădurea dintre localitățile tulcene Sarighiol de Deal și Beidaud. Este o pădure tânără de tei și frasin, copacii fiind plantați în anul 1987.
Aici există și un Izvor Tămăduitor, cunoscut de localnici ca Izvorul Licuvita, sau Izvorul lui Burecu. Pentru a ajunge la izvor, luați drept reper o piatră cu semnul Crucii pe care scrie Izvorul Tămăduitor –Licuvita Beidaud, montată de Cola Gudam, un aromân din zonă, în noiembrie 1999, la ieșirea din Beidaud. La 200 de metri de această piatră inscripționată, șerpuind prin pădure veți ajunge la izvor. Inspirată de modul cum apa țâșnește din piatră, Sirma Guci a creat cântecul aromân, Apa licuvita, prin care arată cât de benefică este apa pentru supraviețuire și cum acest izvor dătător de viață este locul unde fiecare localnic revine pentru a se reîncărca cu energie.
Indiferent dacă este secetă sau nu, izvorul are același debit. Sunt două urme aici: una a unui măgar și una a unui om, se presupune a lui Dumnezeu. Mai există și urma unui baston, despre care se crede că este al unui cioban pe nume Burecu, care obișnuia să-și ducă turmele de oi în acest loc.
De pe covorul de iarbă verde și grasă, puteți admira cerul sau vă puteți răcori în desișul pădurii unde florile de frasin sunt un balsam pentru suflet. Din loc în loc, liliacul cu florile sale parfumate îți arată cât de plăcută e primăvara.
Zona va fi mult mai animată săptămâna viitoare, când timp de 5 zile se va desfășura la Sarighiol de deal, Festivalul Internațional al Păstoritului, ediția cu numărul 15.
Redactor: Liliana FUSTANELA