Vietăţile care stau la baza formării nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol
Publicat de Arantxa Catană, 27 aprilie 2018, 18:26
Misterele Lacului Techirghiol vor fi dezvăluite printr-un film, realizat de scafandrul profesionist Pascale Roibu.
În aproximativ 4 minute, vietăţile care stau la baza formării nămolului sapropelic sunt prezentate oamenilor de ştiinţă, dar şi localnicilor, care nu au acces la imaginile din adâncurile lacului.
„La inițiativa doamnei Aurelia Lăpușan am executat săptămâna aceasta două scufundări în Lacul Techirghiol și am avut ocazia să surprind în premieră crustaceul Artemia salina împreună cu alga Cladophora cristalina – protagoniștii principali ai formării faimosului nămol de Techirghiol – ce trăiesc în simbioză pe fundul acestui lac. Am înțeles că este unicul loc din lume unde se întâlnesc cele două componente. Deși s-au luat numeroase probe din lacul Techirghiol, s-au luat de la suprafață, niciodată, din ce am înțeles, nu a intrat un scafandru să filmeze propriu-zis ce se află acolo. Am nimerit exact perioada de maximă manifestare a acestui crustaceu”, a declarat pentru Radio Constanța scafandrul profesionist Pascale Roibu.
Lansarea filmului a coincis cu redeschiderea Băilor Reci de la Techirghiol, programată cu o lună mai devreme decât în alţi ani, atât datorită vremii, cât şi solicitărilor numeroase din partea pacienţilor.
Încă de la începutul anului, sanatoriul funcţionează la capacitate maximă, toate cele 935 de locuri fiind în permanenţă ocupate.
Foto: Captură video – Facebook