Tulcea: Flashmob dedicat Zilei Internaționale a Dansului în Piața Civică
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 aprilie 2018, 17:30
Urmând tradiția pe care a instituit-o la Tulcea în ultimii ani, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” va desfășura joi, 26 aprilie 2018, începând cu ora 18.00, în Piața Civică din Tulcea, un program special dedicat marii sărbători mondiale a dansului.
Manifestarea va consta dintr-un flashmob de dans popular, cu participarea dansatorilor profesioniști ai ansamblului, a copiilor și tinerilor de la Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, precum și a membrilor Școlii de Dans din Tulcea.
Tulcenii iubitori de dans sunt invitați să se alăture evenimentului spontan în Piața Civică din oraș.
Mișcarea spontană care își propune să aducă în Piața Civică din Tulcea cât mai mulți iubitori de dans și de tradiții românești deopotrivă precedă Festivalul „Cununa Dansului și Portului Popular Dobrogean“, care se desfășoară pe 29 aprilie, în comuna Casimcea.
Radio Constanța susține cele două evenimente în calitate de partener media.
* * *
Instituită în anul 1982 de către Comitetul de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI), principal partener al UNESCO privind artele spectacolului, Ziua Internațională a Dansului se dorește a fi o celebrare a acestei arte cu limbaj universal.
Sărbătorită în data de 29 aprilie a fiecărui an, data nașterii creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810), Ziua Internațională a Dansului este prilejul desfășurării a mii de evenimente și festivaluri de profil în întreaga lume.
Totodată, anual, cu prilejul acestei sărbători, o personalitate remarcabilă a artei dansului special aleasă transmite un mesaj oficial, iar ITI desemnează un oraș-gazdă al evenimentelor organizate de Institut cu acest prilej, anul acesta orașul gazdă ales fiind Havana, capitala Cubei.
Dansul tradițional este cea mai veche formă de dans rămasă în memoria culturală a umanității, în fiecare ţară păstrându-se, transmis din generaţie în generaţie, sub forma dansurilor folclorice tradiţionale – expresie inconfundabilă a spiritualităţii şi identităţii naţionale. Românii, aflați la limita nordică a HOREI, dansată în toată zona balcanică, au drept dansuri emblematice hora, sârbă, învârtita, brâul, căluşul şi multe alte zeci de dansuri specifice fiecărei zone, dansate individual sau în grup şi păstrate împreună cu muzica populară şi obiceiurile de odinioară.