Minidelta de lângă Satul Pescăresc rămâne închisă vizitatorilor, însă Tulcea nu duce lipsă de atracții turistice
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 aprilie 2018, 19:07
Un obiectiv de o zi, în această minivacanță de 1 Mai pentru turiștii care aleg liniștea și pitorescul Deltei Dunării poate fi mini-satul pescăresc tradițional din Tulcea, cu cele trei alei, care reprezintă braţele Dunării, Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe și pe care pot fi admirate căsuțe specifice localităților din Delta Dunării, bărci sau mori de vânt.
Dacă ajungeți acolo, este bine să știți că minidelta, aflată în continuarea satului pescăresc este închisă publicului și în acest sezon, deoarece administratorul său urmărește reconstrucția ecologică a unor tipuri de habitate specifice ecosistemelor deltaice din zona lacului Zaghen.
„Satul pescăresc încearcă să aducă la uscat o parte din tipurile de case tradiționale pescărești, ale locuitorilor din Delta Dunării. Satul este legat de o construcție care încearcă să redea o minideltă, o zonă care înainte de anii 1990 a fost desecată și nu s-a putut face agricultură pentru că apa și canalele au rămas acolo. Astfel, Primăria din Tucea a refăcut această zonă și a redat-o naturii“, ne-a spus președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării, Daniel Ilușcă.
Turiștii care poposesc doar o zi la Tulcea pot merge să viziteze Satul Pescăresc Tradițional, Muzeul Deltei Dunării, Muzeul de Arheologie și se pot plimba cu barcă până la Purcelu sau Lacul Nebunu, ori pot alege traseul Dunavăț – Murighiol, zona Isaac – Uzlina, pentru a avea o experiență plăcută și completă despre ce are de oferit Delta Dunării, sfătuiește Daniel Ilușcă.
Căsuțele tradiționale care se găsesc în Satul Pescăresc sunt învelite cu stuf, au tâmplărie din lemn, sunt clădite din chirpici și sunt vopsite în culorile tradiționale ale Deltei Dunării: bleu și vernil. Dacă vă doriți neapărat să vedeți microdelta, aceasta poate fi admirată și de pe dealul Bididia. „Ea (n.red. minidelta) a fost construită la baza munților hercinici și este încă doi-trei ani în perioadă de reconstrucție ecologică. Trebuie să crească vegetația, sălciile, stuful, papura, nuferii. Cuiburile pentru păsări nu trebuie să fie deranjate. Acest teritoriu trebuie să semene cu ceea ce este Delta Dunării“, mai adaugă președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării.
În continuarea acestei minidelte este brațul Tulcea, „care în nici 5 km, mai la vale se desparte în brațul Sulina și Sf. Gheorghe, iar înainte, la 1 km este Canalul 36, Brațul Chilia, Canalul Șontea și coborând și mai la vale putem ajunge la Periprava sau la Mila 23”, conchide Daniel Ilușcă.
Redactor: Carmen SECUIU