FOTO: Trei exemplare de sturioni, eliberate în Dunăre
Publicat de Arantxa Catană, 20 aprilie 2018, 19:07
Joi – 19 aprilie, la Stația de Monitorizare a Peștilor Migratori de la Isaccea, au fost lansați trei reproducători de sturioni, capturați în urma unui permis special de cercetare/ pescuit în scop științific, emis de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, prin care s-a autorizat capturarea a cinci exemplare vii de morun, activitate realizată în cadrul proiectului STURGEoNOMICS – Îmbunătățirea acvaculturii la două specii marine de sturioni prin abordări genomice: sturionul de Atlantic (Acipenser oxyrinchus) și morunul (Huso huso).
Proiectul va utiliza abordări globale bazate pe genomi pentru ameliorarea acvaculturii pentru aceste două specii marine de sturioni, caracterizate prin dimensiuni maxime mari, creștere rapidă și genomi relativ compacți.
Populația de sturioni din Dunăre a scăzut în ultimul secol la un nivel care face ca speciile să fie critic periclitate. Prin urmare, există o nevoie urgentă de conservare prin repopulare și reintroducerea sturionilor în habitatele naturale.
Până în prezent au fost capturate trei exemplare de morun, o femelă și doi masculi. Au fost extrase elemente (icre și lapți) de la exemplarele menționate ce au fost folosite în procesele de reproducere artificială. Exemplarele au fost lansate în cursul zilei de ieri în Dunăre în stare de supraviețuire 100%, după ce le-au fost implantate trei emițătoare satelitare care le vor urmări migrația și evoluția.
La lansare au participat reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Poliției de Frontieră și Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură Tulcea.
Sturionii reprezintă una din cele mai valoroase resurse naturale, interesul pentru acest grup de pești manifestându-se atât din punct de vedere științific, cât și comercial. În prezent, toate speciile de sturioni sunt periclitate sau pe cale de dispariție, fapt ce a impus adoptarea în 1998 a reglementărilor CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), prin care a acestea sunt protejate la nivel global. Astăzi, în Bazinul Dunării și în Marea Neagră se întâlnesc 5 specii de sturioni.
Morunul (Huso huso) este răspândit în România de-a lugul litoralului Mării Negre și în Dunăre, de la vărsare până la Porțile de Fier.
Morunul este o specie marină, migratoare, pentru reproducere urcând în fluvii, fiind sturionul cu cea mai lungă migrație în amonte. Prin urmare îndiguirile și barajele au avut un impact puternic asupra reproducerii naturale la această specie. În Dunăre, actualmente nu trece de barajul de la Porțile de Fier. Morunul este un pește longeviv, adulții pot avea între 30 și 60 de ani, dar exemplarele bătrâne pot depăși 100 de ani. După reproducere, adulții se întorc în mare, unde se cantonează la adâncimi de până la 100m. În mod obișnuit are 200-250 cm. și 100-150 kg, însă poate atinge o lungime de 6m și o greutate de peste 1.000kg.
Foto: ARBDD