Directorul RADET, Liviu Popa, explică procedura de oprire a furnizării căldurii (audio)

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 aprilie 2018, 13:15
Vremea s-a încălzit şi mulţi dintre clienţii RADET Constanţa se întreabă când se va întrerupe furnizarea agentului termic şi, implicit, când scapă de facturile mari. Tema naşte, uneori, dispute aprinse, pentru că unii proprietari nu mai aşteaptă decizia RADET şi închid singuri robinetul de la subsolul blocului.
Începem cu a doua problemă: poate un singur proprietar să închidă, de capul lui, robinetul de la subsol? Răspunsul este NU. Decizia se ia în comun. Ne-a explicat procedura directorul RADET Constanţa, Liviu Popa:
„În primul rând, cei care fac parte din asociaţii de locatari sau proprietari nu trebuie să ia măsuri de capul lor, pentru că au nişte obligaţii faţă de comunitatea în care trăiesc. În situaţia în care nu au alte mijloace de a-şi controla costurile şi confortul termic, locatarii pot decide în majoritate sau în unanimitate oprirea furnizării căldurii înainte ca autoritatea publică locală, împreună cu RADET, să stabilească acest lucru. În concluzie, asociaţia poate decide momentul când nu mai doreşte căldură de la sistemul centralizat. Pentru a rezolva acest lucru, este suficient să îşi închisă robinetele de la subsolul clădirii“.
Totuşi, este util să fie anunţată înainte şi Regia de Termoficare, pentru a evita o facturare suplimentară nejustificată:
„Din practica anilor trecuţi, am constatat unele cazuri unde contorul nu a funcţionat în ultima lună şi putem fi puşi în situaţia de a nu putea determina consumul exact. Dacă nu suntem anunțați, nu avem de unde să ştim că a fost oprită căldura şi că nu s-a furnizat pe perioada de facturare. Deci, pentru a se evita o facturare necorespunzătoare, obligatoriu şi sănătos ar fi ca cei aflaţi în această situaţie să ne anunţe că, începând de mâine, hotărăsc să închidă căldura“, a mai explicat Liviu Popa, pentru Radio Constanța.
Cât priveşte data exactă la care va fi oprită furnizarea căldurii în Constanţa, aceasta nu este cunoscută, în prezent. Însă, momentul nu este departe. Decizia va fi luată atunci când temperaturile nocturne vor atinge, trei nopţi la rând, cel puţin 10 grade Celsius.
Deocamdată, RADET a adaptat regimul de furnizare a agentului termic, astfel încât, pe durata zilei, caloriferele abia dacă se încălzesc.
Redactor: Bogdan COMȘA