Schimbările climatice vin la pachet cu noi provocări pentru agricultorii dobrogeni
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 aprilie 2018, 09:27
Pentru o producție bună, în viitor, fermierii trebuie să țină pasul cu schimbările climatice rapide, prin introducerea în culturi a soiurilor rezistente la ger sau arșiță.
Mai ales că Dobrogea este una dintre cele mai expuse regiuni, la aceste schimbări climatice, spune președintele Asociației Producătorilor Agricoli Constanța, Gheorghe Albu: „Vom schimba structura de culturi tradiționale în așa fel încât să promovăm în cultură soiuri, hibrizi, care să reziste la astfel de fenomene meteorologice. Dobrogea este cea mai expusă acestor schimbări climatice. Și dacă în Dobrogea greu mai putem vorbi de irigații, pentru că numai un sfert din suprafață se alimentează din lacurile cu apă dulce sau cele dimprejurul Dunării sau Canalului Dunăre Marea Neagră“.
Cristina Marinciu, șef colectiv ameliorare grâu de la Institutul Fundulea, explică în ce mod sunt afectate culturile, de schimbările climatice.
„Bolile s-au transformat și ele, au căpătat o rezistență mai mare, se răspândesc mai repede, materialele poate că nu mai rezistă, pentru că totul este într-o continuă transformare și mișcare. Facem o selecție a celui mai bun material. Cele mai bine adaptate condițiilor climatice din țara noastră sunt soiurile create în țara noastră. Este nevoie mai ales de fungicid pentru boli și tratamente, nu ai ce face, bolile se răspândesc foarte repede. Putem să vorbim de o toleranță la anumite boli. Rezistență 100% nu există“, atrage atenția Cristina Marinciu.
- Ascultați un material realizat de Carmen SECUIU