Ultima meșteșugăreasă de costume populare din Dobrogea caută ucenici care să ducă tradiția mai departe
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 aprilie 2018, 16:58
Artista populară Paraschiva Constantin din comuna Jurilovca, județul Tulcea este cea mai bună și cea mai cunoscută țesătoare din localitatea sa natală, Vișina.
La cei 70 de ani, din mâinile sale măiestre au ieșit mii de lucruri artizanale. Meșteșugurile le-a învățat din familie și țese și acum la război covoare și cuverturi în multe ițe, pânze și prosoape, iar războiul are aproape vârsta sa.
A lucrat și costume populare bulgărești și confecționează și accesorii pentru porturile tradiționale. Se inspiră din modele originale și crează modele proprii.
După pensionare, în anul 2006, a transformat o parte a casei sale într-un mic muzeu, unde se găsesc mii de obiecte vechi, costume populare vechi de peste o sută de ani și oltenești sau maramureșene, unelte tradiționale folosite în arta țesutului sau în gospodărie. Pe toate acestea a avut dorința de a le face cunoscute lumii și de a duce mai departe tradițiile strămoșești.
Și-a dedicat toată energia transmiterii celor învățate în familie și la școala de arte și meserii, dar supărarea ei este că tinerii nu mai sunt interesați de asemenea lucruri.
„Am înființat muzeul în 2006 cu lucruri țesute de mine: ii, preșuri, prosoape țesute toate la război. Împletesc ciorapi, mănuși, pulovere de copii, rochițe“, își laudă munca Paraschiva Constantin.
Meșteșugul țesutului la război și al împletitului de țesături l-a deprins de la mama ei.
„Am țesut la război de la 12 ani. Mama m-a învățat să țes la preșuri prima dată, la țoale în două ițe și apoi am țesut și pânză, am țesut și cuverturi, am învățat să le înnăvădesc, adică să fac modelul direct la război“, mai spune meșteșugăreasa.
Din 2006 și până acum pragul muzeului de la Vișina l-au trecut sute de vizitatori, mulți dintre ei străini, fascinați de tradițiile inedite ale românilor. Așa se face că țesăturile ieșite din mâinile Paraschivei au ajuns pe internet, unde le poate vedea o lume întreagă. Așa a ajuns să primească în casa ei tradițională din comuna Jurilovca turiști din Franța, Italia, Statele Unite, Monaco. Intrarea în muzeul tradițional al Paraschivei este liberă, iar dacă vizitatorilor li se lipește de suflet vreun exponat din cele lucrate manual de dobrogeanca noastră îl poate cumpăra.
Străinii vor să ia cu ei acasă în special ii românești, proverbialii ciorapi de lână, dar și ștergare cu modele tradiționale sau preșuri țesute la război, cum știu că nu vor găsi în prea multe locuri.
„Din Danemarca a venit o familie și a cumpărat costume naționale românești. Ei se duc la biserică acolo. Mi-au dat comandă de un brâu tricolor, care se poartă cu albastrul în sus“, mai dezvăluie Paraschiva.
Însă în muzeul din satul Vișina, comuna Jurilovca veți găsi costume tradiționale specifice minorităților din Dobrogea; lipovenești de exemplu.
„Am văzut la lipoveni cum se poartă și le-am confecționat și eu. Am și un costum maramureșan, iar costumul oltenesc îl am de o sută și ceva de ani. Tata a fost tâmplar, noi am avut moară de vânt, socrul meu a fost cizmar, am luat câte ceva de la fiecare dintre ei. Mi-a dat câte o bătrână ia, iar poalele le-am găsit la altcineva de la noi din sat. Am costume bulgărești, pentru că mama mea era bulgăroaică, iar rochiile și broboadele sunt făcute de mine. Șorțurile sunt de la mama, pentru că acum nu se mai lucrează așa“, spune, cu urme de regret în glas, meșteșugăreasa de la Vișina.
Comorile autentice le păstrează, cum altfel, decât într-un cufăr la fel de vechi – o ladă de zestre veche de 120 de ani.
„Războiul de țesut îl am de la un unchi de al meu. Este fabricat în 1942 și încă țes la el în continuare. Pe tineri îi aștept la mine să îi învăț să lucreze, dar nu vine nimeni! Nu vor să învețe și e păcat, fiindcă se pierde tradiția“, deplânge Paraschiva Constantin.
Redactor: Carmen SECUIU
Redactor online: Cristina SÎMBETEANU