Cimitirul viu din Sulina, locul unde legendele cu pirați, prințese și demnitari din fostul Porto Franco se trezesc la viață
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 aprilie 2018, 13:39
Cimitirul maritim din Sulina, amplasat foarte aproape de plajă continuă să stârnească multă curiozitate în rândul turiștilor care ajung în Delta Dunării. Legendele despre pirații, prințesele și angajații Comisiei Europene a Dunării înmormântați aici i-au dat acestui loc titulatura binemeritată de cimitir-viu.
La cimitirul viu din Sulina, aproape că nu există un mormânt fără o poveste, fără o amintire din trecut, sau fără o legendă de noblețe, dragoste și vitejie. Unul dintre cele mai interesante personaje înmormântate aici este un pirat. Moartea l-a răpus și pământul Deltei Dunării și-a găsit odihna.
„Ghiorghios Kontoguris este un pirat înmormântat în rând cu alte lespezi care sunt scrise în limba greacă. El chiar a lăsat o legendă în urma lui: pe lespedea lui scrie «Ghiorghios Kontoguris – bun cetățean» deși se știe că el era pirat. Nu numai pentru el făcea piraterie, ci în mod special pentru persoanele din comunitate, care nu se derscurcau în niciun fel cu viața lor“, a povestit bibliotecarul orașului Sulina, Ilinca Mihăilă.
Dar cimitirul viu este și locul în care sunt înmormântați și numeroși reprezentanți ai Comisiei Europene a Dunării, din vremea în care Sulina era Porto Franco, un port liber cu mărfuri netaxate suplimentar.
„Este vorba despre William Simpson care este șeful Șantierului de Construcții Hidrografice de la Sulina, este vorba despre Eugen Magnussen, care este un danez, inginer șef adjunct al Comisiei Europene a Dunării la Sulina, este vorba despre Giovanni Matteucci, cel care a fost șeful Casei de Navigație a Comisiei Europene a Dunării“, mai spune Ilinca Mihăilă.
Chiar și o prințesă își doarme somnul de veci în cimitirul din Sulina
„Ecaterina Moruzi – ea este nepoata lui Ioan Sturza, voievod al Moldovei. A trăit între 1836 – 1893, deci în 1893 a decedat la Sulina. Are un mormânt extraordinar de frumos“, a mai completat Ilinca Mihăilă.
Emoționantă este și povestea tinerilor îndrăgostiți, din familii rivale, William Webster și Margaret Ann Pincle.
„O dragoste adevărată petrecută la Sulina, în 1868. Părinții lor au făcut aceste plăci tombale în amintirea iubirii lor. Au rezultat diverse variante potrivit cărora ar fi venit împreună sau nu ar fi venit împreună, ascunși de părinții lor și au trăit o iubire interzisă“, mai afirmă Ilinca Mihăilă, unul dintre cei mai buni păstrători ai poveștilor pe care Sulina le-a văzut de-a lungul istoriei sale.
Cimitirul viu din Sulina este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice. Oamenii văd locul, ascultă povestirile spuse de localnici și le completează cu gândurile și emoțiile trăite de fiecare.
Redactor: Silvia PASCALE