Secrete privind viitorii pomi fructiferi pe care ni-i dorim în grădină
Publicat de Arantxa Catană, 13 aprilie 2018, 20:12
Viitori pomi fructiferi pe care ni-i dorim în grădină trebuie să îi achiziționăm din pepiniere în care aceștia s-au dezvoltat în concordanță cu condițiile pedo-climatice pe care le are regiunea din care provine gospodăria sau livada.
Autenticitatea, calitatea și sănătatea speciilor, precum și adaptarea soiurilor trebuie certificate, sunt necesare tratamente imediat după plantare și atenție, doar până la 1 mai se mai pot planta.
„Pomul se plantează într-o groapă de 50/50/50, în așa fel încât nodul de altoire să rămână deasupra nivelului solului. Este foarte important ca solul să nu rămână afânat, apoi, o dată pe săptămână se pune câte o căldare de zece litri de apă și la plantare, gunoi de grajd, de la ferme de vaci – o găleată – operațiune care se va repeta după doi ani și care înlocuiește cu succes, îngrășămintele chimice. Tot, imediat după plantare se stropesc pomișorii cu «zeamă bordeleză», un amestec de cupru cu var. Ne putem ocupa singuri de operațiuni, iar beneficiile le vedem când pomii încep să dea roade. Gutuiul și prunul în trei, patru ani, caisul după trei ani, piersicul, în doi ani, dar mai sunt și livezi moderne, de unde putem lua puieți de doi sau trei ani și într-un an, deja să avem fructe”, a declarat pentru Radio Constanța directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă, Valu lui Traian, ing. Ion Caplan.
Redactor: Carmen Secuiu