Generația NEET, ajutată să îşi găsească o ocupaţie productivă
Publicat de Arantxa Catană, 13 aprilie 2018, 14:46
Autorităţile vor să îi ajute pe tinerii care nu muncesc şi nici nu merg la şcoală să îşi găsească o ocupaţie productivă. Adică, ori studii, ori serviciu. Este obiectivul unui proiect amplu al Ministerului Muncii, pus în practică la nivel naţional.
NEETs: aşa sunt cunoscuţi, în limbaj de specialitate, tinerii între 16 şi 24 de ani avuţi în vedere de acest program. Este un acronim provenit din limba engleză, de la sintagma: „Not in Education, Employment, or Training”. Adică nu fac absolut nimic: nu merg şcoală, nu au serviciu şi nici nu urmează un curs de specializare. Iar unii mai şi primesc tot felul de ajutoare.
Ţinta, la nivel naţional, în următorii 4 ani, este de 200 de mii de tineri.
„Odată identificaţi şi înregistraţi, ei beneficiază de măsuri active prevăzute în Legea şomajului, respectiv consiliere, informare, mediere şi formare profesională. Consilierea înseamnă că, în momentul în care se prezintă la agenţia de şomaj şi se înregistrează, se poartă o discuţie, astfel încât să vedem punctele forte şi punctele slabe ale persoanei respective, îndrumarea spre terminarea studiilor, spre angajare sau spre obţinerea unei calificări”, a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene Constanţa pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Până acum, elementar. În rezumat, aceşti oameni sunt îndemnaţi să meargă la şcoală, să urmeze un curs de calificare sau să se angajeze. Ce îi opreşte să facă asta şi singuri, având în vedere că pe piaţă sunt foarte multe oferte de angajare? Cel puţin, aceasta este percepţia generală. Dar specialiştii spun că, în realitate, lucrurile sunt mai nuanţate. În zonele mai sărace din judeţ, oferta este, şi, ea, săracă. Iar naveta zilnică până în Constanţa costă. Şi aici intervine utilitatea consilierii despre care aţi auzit: oamenii sunt învăţaţi, de specialiştii AJOFM, că pot călători gratis. O informaţie extrem de utilă pe care, pe alte căi, era greu să o afle.
„Legislaţia în vigoare vine cu o serie de facilităţi pentru cei care sunt dispuşi să facă naveta sau să schimbe domiciliul ca urmare a angajării. Dau un exemplu: o persoană care vine de la Hârşova, unde zona este considerată defavorizată, se angajează la Constanţa, poate să solicite acele prime prevăzute de legislaţie. Pentru navetă, vorbim de decontarea cheltuielilor de transport pentru un loc de muncă situat la mai mult de 15 kilometri faţă de adresa de domiciliu, dar nu mai mult de 55 de lei pentru fiecare zi”a mai precizat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa.
Nu puteam evita o întrebare la care se gândesc mulţi: dincolo de dificultăţile obiective care pot fi invocate, au, aceşti tineri, chef să muncească?
„Se arată interesaţi de ce le spunem noi… dar, de la vorbă până la faptă… uneori mai durează”, a completat Adelina Vlad.
Până acum, în Constanţa au fost identificaţi mai mulţi beneficiari care au parcurs câteva etape ale programului, iar trei dintre ei sunt pe cale să se angajeze.
Redactor: Bogdan Comșa