Cartea tipărită revine la putere, pe măsură ce e-book-ul pierde teren considerabil
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 aprilie 2018, 13:49
S-a crezut mult timp că apariția cărții electronice va însemna apusul cărții tipărite, dar nu a fost deloc așa. Studiile arată că vânzarea de e-book a pierdut teren în mai toate țările în care a fost propulsată în urma cu mai bine de 10 ani și unde a cunoscut, de fapt, succesul. De ce rămân cititorii fideli paginilor tipărite și de ce este cartea clasica nemuritoare ne spun constănțenii în reportajul care urmează.
Tehnologia înaltă nu a reușit să detroneze farmecul inconfundabil al unei cărți tipărite pe hârtie. Deși editorii au crezul inițial că e-book-ul, sau cartea electronică va aduce negreșit apusul volumelor scoase de la tipar, timpul a demonstrat că atașamentul cititorilor fața de cartea clasică rămâne la fel de puternic.
Manuela, o tânără din Constanța ne spune ce crede despre o carte clasică: „Când citim o carte simțim paginile, simțim mirosul acela de carte nouă sau de carte veche, depinde ce alegem să citim și e mult mai plăcut să alegem să citim la o lumină poate chiar naturală, e mult mai plăcut când simți, așa, că dai foile și simți pur și simplu paginile și vezi cuvintele. Așa pe laptop sau pe e-book e mai neplăcut, e ca și cum te-ai uita la ceva, e lumina aceea de calculator foarte obositoare și nu simți practic paginile, sau că citești. Cartea va rămâne!“
Un admirator al cărții tipărite este și Diego din Spania, turist la Constanța în perioada Sărbătorilor de Paște. Și părerea lui legată de atașamentul față de cartea clasică este foarte clară: „Îmi place mai mult cartea în formatul ei fizic, am un e-book, dar mi-e greu să citesc în format electronic. Cred că o carte clasică are magia ei. Îi simți paginile, mirosul, vezi cum se învechește“.
Directorul Bibliotecii Județene I.N. Roman, Corina Apostoleanu consideră e-book-ul, atât de bine cotat la început a fost doborât tocmai de cea care l-a și propulsat și anume tehnologia avansată: „Pentru editori a fost o surpriză această cădere liberă a e-book-urilor deoarece cu mai mulți ani în urmă, când ele au apărut, editorii au fost aproape sigură că volumul clasic, tipărit, va fi aproape totalmente înlocuit de e-book. Iată că nu s-a întâmplat acest lucru. Cred că sunt două motivații mari. Cele legate de cartea clasică, pe hârtie, care încă place și este foarte căutată și, în al doilea rând, de avansul tehnologiei telefoanelor inteligente. Pentru că după cum știm se citește pe telefon, fragmentar, dar se citește pe telefon“.
O alternativă a cărții tipărite este reprezentată și de cartea vorbită sau de audiobook-ul folosit îndeosebi de cei care, în timpul unor activități sportive, casnice sau chiar în timpul șofatului, vor să se bucure de carte.
Redactor: Silvia PASCALE