Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor
Publicat de Arantxa Catană, 6 aprilie 2018, 13:47
Dincolo de semnificaţia religioasă, Sărbătorile Pascale sunt şi un prilej de etalare a talentului gastronomic. Fiecare gospodină are o reţetă deosebită, iar noi vă oferim încă una, aflată de la un specialist în bucătărie: chef Răzvan Cruceanu.
Ideea pentru materialul de faţă ne-a venit ascultându-l, zilele acestea, pe un coleg, cum elogia un miel la cuptor mâncat în urmă cu aproape 10 ani.
Colegul nostru nu este, nicidecum, genul gurmand, aşa că superlativele folosite în descrierea unei fripturi ne-au convins că merită efortul de a-l găsi, după un deceniu, pe bucătarul responsabil de o asemenea performanţă.
Şi am reuşit, iar chef Răzvan Cruceanu a fost de acord să ne împărtăşească secretele sale de meşter în bucătărie şi să ne spună reţeta care l-a impresionat pe colegul nostrum.
Chef Răzvan Cruceanu: O reţetă clasică, se foloseşte în majoritatea zonelor mediteraneene. Ne trebuie o pulpă de miel, bine uscată, o ştergem cu şerveţele din acelea de bucătărie, din hârtie. Se unge cu ulei de măsline, se presară sare, piper, puţin cimbru. Într-o tavă punem rădăcinoase, morcov, ceapă, usturoi puţin zdrobit, iar ceapa doar tăiată în patru şi nu neapărat decojită. Le presărăm pe acestea cu puţin ulei de măsline şi sare, punem pulpa şi nişte crenguţe de rozmarin.
Cuptorul îl preîncălzim la 220 de grade (la foc mare), introducem mielul, îl lăsăm 30 de minute, îl întoarcem pe partea cealaltă, dăm cuptorul mai încet, la 170 de grade şi mai lăsăm pentru încă cel mult 60 de minute, în funcţie de cum preferă fiecare, mai în sânge sau mai bine făcut.
Apoi, scoatem tava din cuptor, o acoperim cu o folie de aluminiu, lăsăm vreo 15 minute să se odihnească şi, apoi… POFTĂ BUNA!
Reporter: Nu trebuie ţinută înainte în baiţ pulpa de miel?
Chef Răzvan Cruceanu: Dacă este o carne de calitate, eu nu sunt pentru ţinerea în baiţ, deoarece schimbă gustul natural al cărnii.
Reporter: Şi cum ne dăm seama că este un miel de calitate?
Chef Răzvan Cruceanu: Cel mai bine ar fi să îl vedem viu, să nu fie foarte mic, să aibă cel puţin 10-12 kilograme, carnea să arate bine, să fie roz, să nu fie aţoasă, să nu conţină prea multe pieliţe, să fie bine curăţată, să miroasă a proaspăt.
Reporter: Spuneţi-ne, vă rog, un secret pentru gospodine. Un secret al unui chef!
Chef Răzvan Cruceanu: Păstraţi totul simplu! Nu vă complicaţi!
Redactor: Bogdan Comșa