Pensiunile agroturistice din zonele rurale din Dobrogea sunt pregătite pentru a primi turiști de Paști
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 aprilie 2018, 14:51
Prin submăsura 6.4, Agenția de Finanțare și Investiții Rurale a oferit sprijin nerambursabil, persoanelor care au dorit să înființeze pensiuni agroturistice în zone rurale din Constanța și Tulcea, iar unele dintre acestea sunt gata să primească turiști de Sărbătorile Pascale.
Valoarea maximă de finanțare a sprijinului a fost de maximum 200.000 euro cu o cofinanțare din partea beneficiarilor de 10% din costul total al proiectului.
În cele 16 pensiuni agroturistice din Dobrogea, 12 din Tulcea și 4 din Constanța, turiștilor li se oferă masă preparată din produse naturale, din gospodăria proprie sau de la producători autorizați de pe plan local, iar gazdele se ocupă direct de primirea turiștilor și de programul acestora pe tot parcursul sejurului.
„La Tulcea au avut succes agropensiunile construite în Jurilovca, Murighiol, Mahmudia, Valea Nucarilor și în localitatea Greci, iar în Constanța, la Limanu, zona 2 Mai, Veche, Costinești și două pensiuni la Corbu au fost finanțate și sunt în prag de a fi terminate“, susține directorul Oficiului Județean de Finanțare și Investiții Rurale Constanța, Dorin Opreanu.
Una dintre condițiile de eligibilitate pentru înființarea acestora a fost de a avea 1.000 de metri pătrați, tocmai pentru a avea spații de cultivare pentru legume și de creștere a păsărilor de curte sau a animalelor.
La o asemenea agropensiune pot veni patru familii cu copii, deoarece numărul de camere standard este de opt camere și living, grădină și curte aferentă, a mai precizat Dorin Opreanu.
„Finanțarea de 90%, oferită de agenția noastră sunt pentru utilarea cu tot ceea ce este necesar pentru calitatea cazării, clasificarea pornind de la o margaretă, în așa fel încât să poată oferi toate serviciile“, mai spune Opreanu.
În 2014, programul nu s-a bucurat de prea mare succes, ca în 2017, să fie accesat de un număr aproape record de antreprenori, fapt ce a și dus la finalizarea programului.
Urmează noua sesiune din 2020, de aceea, cei care doresc să îl acceseze trebuie să cunoască dinainte că unul dintre avantajele creșterii punctajului, care pornește doar de la 10 puncte pentru agropensiune este să dețină din timp firmă pe profil agricol în zonă rurală.
Avantejele nu sunt pentru cei cu mai mulți bani sau cu mai multă inițiativă.
„Dacă potențialul beneficiar al fondurilor are 12 luni de activitate agricolă, mai primește 20 de puncte, iar dacă din trei ani de activitate, în ultimii doi ani nu a avut pierderi, balanța economică să fie pe minus, mai câștigă 20 de puncte, din cele 100 necesare aprobării proiectului. Și atunci începi să ai șanse reale să primești finanțare”, menționează directorul Oficiului Județean de Finanțare și Investiții Rurale Constanța, Dorin Opreanu.
- Ascultați un interviu realizat de Carmen Secuiu cu directorul Oficiului Județean de Finanțare și Investiții Rurale Constanța, Dorin Opreanu