FOTO: Comoara Măcinului, singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional
Publicat de Arantxa Catană, 2 aprilie 2018, 16:57
Comoara Măcinului este singurul cozonac dobrogean atestat ca produs tradițional. Produsul este rezultatul îmbunătățirii succesive a rețetei tradiționale, la început fiind doar un colac dulce la care au fost adăugate delicatese precum: miez de nucă, lămâie, rom și rahat.
La început a fost… colacul! Așa a luat naștere unul dintre produsele cele mai îndrăgite de sărbători: cozonacul. Iar noi, în Dobrogea, ne putem mândri cu o rețetă care a fost atestată ca produs tradițional, ne-a spus chiar producătorul, Paula Vals.
Paula Vals: L-am denumit Comoara Măcinului, această comoară care are acest gust minunat deoarece a fost creat la poalele comorii celei mai vechi a Europei – munții Măcinului – și Delta Dunării care este cea mai tânără comoară a Europei. Am început cu mulți ani înainte să facem cozonacul și îl făceam după metoda bunicii, tot îmbogățindu-l, ne-am gândit să aflăm cumva istoria cozonacului dobrogean. Așa am reușit să mergem pe istoricitate, să aflăm de fapt că acest cozonac tradițional la început a fost un colac din lapte, unt, făină și zahăr. Ulterior, îmbogățit cu miez de nucă și transformat în mucenici și apoi într-un colac mai bun, pentru că au fost introduse materii prime (altele decât știam noi în colac) ca miezul de nucă, lămâi, rahat, rom, stafidele etc..
Reporter: Care au fost condițiile pentru ca acest produs să fie atestat ca produs tradițional?
Paula Vals: Să avem istoricitate, adică el să dateze de peste 30 de ani, să fie făcut din materii prime locale, românești, aceasta fiind una dintre condițiile principale. Nu putem să luăm făina sau untul din import, iar așa ajutăm și producătorii autohtoni. Folosim materie primă de calitate, românească, iar la acest moment acest cozonac are eticheta curată. Când spunem etichetă curată înseamnă nici cel mai mic aditiv, nici cel mai mic E, de aceea este și atestat tradțional.
Dincolo de atestări și documente înregistrate oficial, un câștig este faptul că aceste tradiții nu mor, în contextul în care tot mai multe bunici nu mai au cui transmite rețete la care se muncește din greu ore în șir! Iar un cozonac este o provocare serioasă la care, din păcate, tot mai multe gospodine spun: pas!
Redactor: Monica Cruceanu Comșa