Credincioșii ortodocși celebrează astăzi Duminica Floriilor
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 1 aprilie 2018, 10:07
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici marchează astăzi duminica Floriilor, sărbătoare care aminteşte de Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, ultima dată înainte să fie răstignit.
Ieri, în ajunul sărbătorii credincioşii ortodocşi au participat la procesiuni organizate în mai multe localităţi din ţară.
Despre semnificaţia sărbătorii de astăzi, Remus Rădulescu: „Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2000 de ani ca un om umil călare pe un măgar, dar era aclamat de mulțime ca un împărat. Evangheliile spun că oamenii îl primeau așa pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse nu cu mult timp în urmă, învierea lui Lazăr. Intrarea Domnului în Ierusalim deschide Săptămâna Pătimirilor – cele mai dramatice zile din viața lui Iisus. În amintirea Întâmpinării Domnului în cetatea Ierusalimului cu ramuri finic, credincioșii care participă astăzi la liturghie primesc ramuri de salcie sfințite printr-o rugăciune special rostită de preoți la sfârșitul slujbei.
Câteva zeci de credincioși s-au adunat la începând cu ora 9:00, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa unde Înalt Preasfinţia SaTeodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Sfânta Liturghie.
Acolo s-a aflat și colega noastră, Cristina Iliuţă, care ne oferă detalii: „Obiceiul cel mai însemnat, valabil în toată țara, este mersul la biserică cu ramuri de salcie, cea care simbolizează în ortodoxia noastră biruința lui Hristos asupra morții. În această dimineață, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța , câteva zeci de credincioși au venit să asiste la sfânta liturghie cu flori și, bineînțeles, ramuri de salcie. Acestea sunt sfințite în biserică și apoi puse în casă, la icoane, unde se țin până la următoarea zi de Florii“.
Mâine, de la ora 9.00, ierarhul tomitan va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Greacă din Constanţa, iar credincioşii vor putea atinge moaştele Sfântului Ierarh Nectarie.
Ieri, în ajunul sărbătorii credincioşii ortodocşi au participat la procesiuni organizate în mai multe localităţi din ţară.
Preotul Eugen Tănăsescu: „Popular, această sărbătoare se numește și «Floriile» din două motive: mai întâi este perioada florilor de primăvară, iar apoi însuși Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea în Sfânta Cetate cu ramuri verzi de copac. Vestea despre Hristos se dusese foarte departe și era văzut de popor ca un adevărat conducător. Numai că unii dintre ei credeau că Hristos va fi un lider politic, care venea să elibereze poporul evreu de sub stăpânirea romană de la acea dată. Aceștia, din păcate, vor fi și primii care se vor lepăda de Hristos, deoarece Hristos a venit nu pentru a fi conducător lumesc, ci pentru a fi un lider spiritual prin patimile și răstignirea sa, pe care le vom trăi în această săptămână, numită și Săptămâna Patimilor“.