Centenarul Marii Uniri, celebrat la Muzeul de Istorie din Constanța. Tânăr basarabean: „O unire cu România ar salva Republica Moldova din impasul în care se află acum“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 martie 2018, 18:26
„Centenarul Marii Uniri – cu sufletul și gândul la Basarabia“ este numele evenimentului găzduit, luni, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC). Participă reprezentanți ai Organizației Studenților Basarabeni din Constanța, ai Asociației „Cultul Eroilor Regina Maria“, Filiala Constanța, ai Universității „Ovidius“.
Redactor: Silvia Pascale
„Colindele-i sunt dulci și codri de veacuri, iar apele ei reci curg nesfârșite lacuri
E țara ce-am iubit din tinerețea mea
Cu drag i-am și slujit. E Basarabia“
Sunt versurile scrise de un preot basarabean închis în carcerele comuniste. Poezia lui Constantin Tomescu a fost interpretată de actorul constănțean Dan Cojocaru în cadrul evenimentului Centenarul Marii Uniri -cu sufletul și gândul la Basarabia. De altfel, artistul Dan Cojocaru a mers în Republica Moldova pentru o donație de carte din partea Centrului Cultural „Teodor Burada“ din Constanta. Impresiile sale sunt puternice.
„La 25 de kilometri de Chișinău există satul Dobrogea, un sat înființat de dobrogeni. Este o poveste frumoasă. Un călugăr basarabean a poposit pentru câțiva ani aici, în Dobrogea, iar enoriașii s-au apropiat atât de mult de el, încât în momentul în care el s-a întors în Basarabia au plecat familii întregi cu el și au înființat această localitate. Noi am mers tocmai să ne căutăm tradițiile. Cred că se poate vorbi, în esență, despre ideea de unitate prin identitate“, afirmă omul de cultură Dan Cojocaru.
La evenimentul găzduit de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța au participat și membri ai Organizației Studenților Basarabeni printre care și tânărul Andrei Scripniciuc.
„Ce mesaj aș putea să le transmit tuturor românilor este să se informeze mai bine despre unire, să știe că și în Republica Moldova sunt foarte mulți oameni care au spirit românesc. O unire cu România ar salva Republica Moldova din impasul în care se află acum“, este de părere Andrei.
Muzeograful Lavinia Dumitrașcu a precizat, pentru Radio Constanța, că nu trebuie să uităm niciodată de primul pas al anului 1918 către România Mare și anume unirea Basarabiei cu România.
„Trebuie nu doar să facem poduri de flori, nu doar să semnăm acte simbolice de unire, pentru că fiecare vrem acest lucru, ci să acționăm uniți, să fim organizați și să facem în așa fel încât, într-un context istoric favorabil, să ne putem reveni într-o Românie Mare“, a punctat istoricul și muzeograful Lavinia Dumitrașcu.
De la eveniment nu au lipsit nici voluntarii Asociației Culturale Tomis, cei care au prezentat uniformele soldaților români din Primul Război Mondial și nici copiii de la Școlile gimnaziale 16 și 37 din Constanța. Micuții artiști au susținut un moment muzical emoționant.