Coarnă (SNPPC): În sistemul de Apărare şi Ordine Publică şi în Sănătate, doar în stradă se pot rezolva problemele (update)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 martie 2018, 16:41
Problemele din Sistemul de Apărare şi Ordine Publică şi din Sănătate se pot rezolva doar în stradă, a declarat pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, la finalul protestului organizat sâmbătă.
Acesta s-a arătat mulţumit de numărul de participanţi, care au demonstrat că „se poate” şi au înţeles că numai aşa pot fi rezolvate problemele.
„Sunt foarte mulţumit de numărul de participanţi. Oamenii au demonstrat că, în momentul în care există unitate, în momentul în care există coeziune, se poate şi au înţeles că numai aşa se pot rezolva problemele. La noi, în Sistemul de Apărare şi Ordine Publică, şi în cadrul Ministerului Sănătăţii doar în stradă se pot rezolva problemele, pentru că uitaţi-vă cu câtă indiferenţă ne tratează. Aceşti guvernanţi, acest PSD, partid de centru stânga, uitaţi-vă, priviţi indiferenţa lor, cu privire la problemele noastre. Ei s-au aşezat bine, temeinic, au bani prin conturi, prin străinătate. Aţi văzut că la Videle, cum plouă, se plimbă cu barca, pentru că banii pentru diguri au fost duşi în altă parte, de aceea ne tratează cu indiferenţă.(…) Poliţia este urâtă de infractori”, a spus preşedintele SNPPC.
Coarnă a susţinut că autorităţile au temeri în momentul în care se aşează la masă cu un partener de dialog care a citit şi vine cu soluţii şi de aceea „închid porţile”.
„Nu am primit nimic de la nimeni, absolut nimic de la nimeni, decât comunicări publice, gen „ce mai vrem, că ne-a mărit de 4 ori”. Doamna Carmen Dan (ministrul de Interne n.r) confundă un spor cu mărire de salariu(…) sigur că au o temere să discute cu noi. Sigur că, în momentul în care se aşează la masă cu un partener de dialog social care ştie, a citit şi vine cu soluţii, au temeri şi au emoţii, de aceea închid porţile. Oamenii nepregătiţi închid porţile, ei sunt oameni mici pentru funcţiile acestea mari, au coborât funcţia la nivelul lor, dar ei trebuie să se ridice la nivelul funcţiei. Nu ai ce să discuţi cu ei, nu aveam nicio aşteptare. Am mers acolo (la Guvern n.r) doar ca să marchez momentul, să se vadă, că eram convins că fondul cauzei nu va fi rezolvat, pentru că ei nu stau în Guvern”, a afirmat Coarnă, care a intenţionat să intre sâmbătă la discuţii la Guvern.
- UPDATE
„Am manifestat la sediul MAI, unde comunicarea a continuat prin intermediul presei şi al consilierilor. «Altă Marie, aceeaşi pălărie». Din fața sediului MAI am plecat 5.000-6000. În timpul marşului spre Guvern ne-am înmulţit la 9.000-10.000. Au ieşit în stradă sindicatele naţionale SNPPC, SNAP, PROLEX,DIAMANTUL, EUROPOL, dar şi alte sindicate judeţene“, a precizat liderul SNPPC din IPJ Constanța, Vasile Zelcă.
„Din păcate, noul Guvern, care a promis la instalare că principala sa metodă de rezolvare a problemelor va fi dialogul, a preferat să-i sfideze pe cei care asigură liniştea şi ordinea publică precum şi securitatea frontierelor ţării. Noi le-am atras atenţia că nu suntem de acord cu ceea ce fac ei“, a mai punctat Zelcă la finalul manifestației din Capitală.
Liderul SNPPC de la Constanța susține că mitingul de astăzi nu reprezintă finalul acțiunilor de protest ale angajaților din MAI. „Faptul că ne-au sfidat, nu ne descurajează. Dimpotrivă, va urma ceva mai de amploare în cursul săptămânii, să fie în zi lucrătoare, între orele 08.00-16.00, deoarece Guvernul nu a lucrat“, a mai spus Zelcă.
De la Constanța, la protestul din București au participat aproximativ 500 de polițiști și aproape 300 de polițiști de frontieră, a mai precizat Vasile Zelcă.
La rândul său, Gabriela Lică, reprezentantul medicilor anatomo-patologi, a declarat pentru Agerpres că prin acest protest s-a vrut să se tragă un semnal de alarmă că prin Ordonanţa 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi prin Ordonanţa 79/2017 privind modificarea Codului fiscal „se distrug anatomia patologică şi medicina legală”.
„Vrem să tragem un semnal de alarmă şi să aducem la cunoştinţă guvernanţilor că prin legea 153 şi ordonanţa 79 nu se va face decât să se distrugă anatomia patologică şi medicină legală, implicit sănătatea poporului român şi siguranţa poporului român şi dreptatea. Cele două specialităţi reprezintă baza medicinei şi baza justiţiei. Fără noi nu se poate. De ce spun acest lucru? Pentru că noi suntem un număr foarte mic, reprezentăm doar 0,7% din întregul sistem sanitar, suntem la jumătate din minimul necesar acestei ţări, de diagnosticele noastre depinzând sănătatea populaţiei. Noi suntem cei care diagnosticăm cancerul şi pe baza diagnosticelor se pot face numai intervenţiile mari chirurgicale şi tratamentele oncologice şi tot noi suntem cei care eliberăm certificatele constatatoare de deces, cauzele morţii şi facem expertizele medico-legale. Noi suntem cei care lucrăm în subsolurile spitalelor, iar condiţiile noastre, care ni s-au spus că «sunt de lux» şi pentru care avem anumite «salarii nesimţite», vă atragem atenţia că sunt cele în care respirăm numai formol şi substanţe toxice. Mirosul acestora se amestecă cu mirosurile cadavrelor în putrefacţie. Noi suntem cei ne întâlnim în fiecare dimineaţă cu moartea şi, cu toate acestea, tot noi suntem cei care dăm o şansă vieţii. Tragem un semnal de alarmă să nu dispară aceste specialităţi, pentru că atunci, implicit, va dispărea acest popor, pentru că un popor nu poate exista fără sănătate„, a spus doctorul Lică Gabriela, anatomo-patolog şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi din România.
Sindicalişti din poliţie, penitenciare şi anatomo-patologie au protestat sâmbătă în faţa Ministerului de Interne, începând cu ora 9:00. După trei ore, aceştia au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, unde au protestat în faţa Guvernului, până în jurul orei 16:00, fiind nemulţumiţi de salarizare, precum şi de condiţiile de muncă. Potrivit lui Dumitru Coarnă, numărul protestatarilor s-ar fi ridicat la 10.000 de persoane.